I maj i år rapporterade Samhällsnytt om en hitrest romsk familj där föräldrarna dömts till fängelse och utvisning för människohandel. Brottet bestod i att de utnyttjat en minderårig dotter att tigga. SVT har nu följt upp historien och berättar att gatutiggeriet och att utnyttja sina barn i den organiserade verksamheten är en tradition bland romerna.

SVT har träffat och intervjuat den utnyttjade dottern, som under en illegal vistelse i Sverige till sist rymde från sina föräldrar för att komma undan det påtvingade tiggeriet med långa pass på gatan från tidig morgon till sen kväll. Flickan berättar att hon utnyttjats på detta sätt sedan hon var sju år gammal.

LÄS MER: Föräldrar döms till fängelse och utvisning – tvingade minderåriga dottern att tigga i två år

Familjen har i många år rest runt i flertalet europeiska länder där dottern tvingats tigga i stället för att få gå i skolan. Nu är hon omhändertagen och familjehemsplacerad av de sociala myndigheterna i Sverige medan föräldrarna avtjänar fängelsestraff.

Vad som händer med flickan när föräldrarna släpps är oklart. Det framgår inte om hon kan få stanna i Sverige eller om svenska myndigheter ens har juridisk möjlighet att utreda eller frånta föräldrar som inte är svenska medborgare vårdnaden om ett barn.

Flickan själv berättar att hon vill bygga upp ett nytt liv och bryta sig loss från den romska kulturen där gatutiggeri och sådant utnyttjande av barn som hon utsatts för är tradition.

– Jag ville inte leva efter traditionerna. Jag ville börja ett nytt liv – ett bra liv, förklarar flickan för SVT Nyheters reporter.

SVT kallar intervjun för ”unik”. Detta eftersom det som framkommer på flera sätt går på tvärs med det narrativ som omgärdat det hitresta tiggeriet i den offentliga debatten. Där har det länge förnekats att verksamheten skulle vara organiserad och man inte velat beröra känsliga frågor som att den utgör en del av en destruktiv, antisocial och inte sällan kriminell romsk kultur.