Flera aktörer i gammelmedia däribland statstelevisionen avslöjas nu ljuga om Sverigedemokraternas motion rörande bibliotekslån. I deras rapportering hävdas det att endast svenska medborgare ska kunna låna böcker. Men sanningen är att SD vill stoppa möjligheten för illegala invandrare att låna böcker.

Sedan fredagen har det på flera håll i media uppmärksammats hur SD vill kräva svenskt medborgarskap för lån av böcker vid landets offentliga bibliotek. Den här rapporteringen började genom att tidningen Biblioteksbladet uppmärksammade en motion författad av Aron Emilsson (SD). Bibliotekstidningen skrev artikeln med rubriken ”Utred boklån endast till medborgare”.

LÄS ÄVEN: SVT:s egna medieexperter slår fast: ”Inga tecken på politisk snedvridning i public service”

Därefter följde gammelmedia okritiskt efter utan att citera motionen. Nyhetstjänsten Omni använder rubriken ”SD: Lån på bibliotek bara till svenska medborgare” medan Expressen spinner på i sin artikeltext  medföljande vinkel: ”Sverigedemokraterna vill att svenskt medborgarskap ska krävas för att man ska få låna böcker på bibliotek”.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen lanserar påverkanskampanj för att rädda ”Sverigebilden”

Sedan kommer statstelevisionen med sin rapportering i ämnet och förmedlar då följande information: ”den som inte är svensk medborgare ska kunna nekas tillgång till vissa bibliotekstjänster. Det föreslår Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion”.

Vidare har den skattefinansierade public service-aktören erbjudit kulturminister Amanda Lindh (MP) plattformen för att uttrycka hur ”anmärkningsvärt” hon anser att förslaget är.

– Att överhuvudtaget börja göra skillnad på olika grupper av människor kopplat till biblioteken är väldigt anmärkningsvärt, kommenterar Lindh till SVT.

SD: ”Utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet”

Men det visar sig att rapporteringen inte riktigt är korrekt. I ett inlägg på Facebook redogör journalisten Thomas Gür hur det faktiskt ligger till baserat på SD:s riksdagsmotion.

Det framgår tydligt av motionen att utgångspunkten är att de svenska biblioteken av naturliga skäl riktar sig primärt mot svenska medborgare. Vidare argumenterar Aronsson (SD) för att ”utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet ska kunna nekas tillgång till bibliotekens tjänster”.

”Svenska vänsterns television”

I sociala medier möter statstelevisionen hård kritik. En person skriver att ”Svenska vänsterns television levererar ännu en lögn om SD och bekräftar som vanligt att man är vänsterns propagandaorgan”.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: SVT och SR fälls uteslutande för vänsterliberala vinklingar i politiska ämnen