Överstelöjtnant Joakim Paasikivi har under lång tid varit medias och inte minst statstelevisionens flitigast anlitade expert att förmedla bedömningar av hur kriget mellan Ryssland och Ukraina går. Han har i sin som många menar orealistiska trosvisshet om att Ukraina ska segra jämförts med “Bagdad Bob”. Nu släpper Paasikivi den optimistiska fasaden och byter fot.
I perioder har de svenska TV-tittarna fått se Paasikivi nästan varje kväll i SVT Aktuellt och/eller Rapport tvärsäkert lova att Ukraina kommer att ge den ryska björnen på pälsen. En handfull militära framgångar för det ukrainska försvaret i början av kriget fick tjäna som underlag även för de fortsatta bedömningarna även när det sedan började gå sämre.
LÄS ÄVEN: Stoltenberg: Var beredd på ”dåliga nyheter” från Ukraina
Idag är facit att frontlinjerna under lång tid stått stilla och den upphaussade “sommaroffensiven” misslyckad samtidigt som kriget fortsatt att kosta människoliv och pengar och skapa stor förödelse. Många bedömare och den vanlige mannen och kvinnan på gatan som inte ägnar sig åt önsketänkande eller har egna politiska intressen i konflikten lutar nu åt att Ryssland kommer att gå segrande ur kriget.
Det som skulle kunna förändra detta vore om Nato i stället för att som idag bedriva proxykrig mot Ryssland genom Ukraina skulle förklara regelrätt krig mot Putin. Det skulle emellertid få oerhörda konsekvenser som vida överstiger de som en rysk vinst i Ukraina och en återgång i landet till en mer Rysslandsvänlig hållning skulle innebära säkerhetspolitiskt.
Tidigare optimist nu mer pessimistisk
Och nu ansluter sig även den störste Ukraina-optimisten av alla, Joakim Paasikivi, till den alltmer dominerande bedömningen att runt en halv miljon ryska och ukrainska soldater och åtminstone 10 000 civila ukrainare ur det perspektivet kan ha dött förgäves samtidigt som stora delar av Ukraina ligger i ruiner.
– Det ser mörkare ut nu. Jag trodde att de [de ukrainska militära styrkorna] skulle vara bättre, erkänner han i en intervju med SvD.
LÄS ÄVEN: Israels tidigare premiärminister: ”Väst stoppade fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina”
Redan för ett år sedan fick Paasikivi kritik, av bland annat SvD, för att vara orealistiskt trosviss om en ukrainsk seger mot Ryssland. Idag upplever han i motsats till då att den kritiken var befogad.
Överskattning av Ukraina, underskattning av Ryssland
Det handlar inta bara om en överskattning av Ukrainas militära kraft utan minst lika mycket om inte mer en underskattning av den ryska militära förmågan. Efter decennier av exempellöst militär upprustning i Ryssland hoppades många att den skulle vara större på papperet än i verkligheten och tolkade de initiala segrarna för Ukraina som ett kvitto på det.
Idag har de förhoppningarna i mångt och mycket grusats. Den ryska militären har effektivt satt stopp för varje försök till ukrainsk framryckning och de positionerna är man beredd att hålla så länge som det krävs för att ukrainarna ska hissa vit flagg.
– Ryssarna hade grävt ner sig i varenda trädridå, och varenda fält var dubbelt minerat mot vad man hade räknat med. De ukrainska fordonen kunde inte ta sig någonstans, berättar Paasikivi för SvD.
Ångrar inte sin överoptimism
Han ångrar samtidigt inte att han i sin särställning som flitigast anlitad expert av media lät sina egna förhoppningar färga bedömningarna av Ukrainas utsikter att vinna kriget. Han ville ge svenska folket glada budskap, säger han, och menar att ingen blir glad av att höra mer realistiska bedömningar med ”å ena sidan, å andra sidan”.
Alla har inte låtit sig övertygas av Paasikivis optimism. I sociala medier har han fått svidande kritik som han själv och andra dock avfärdat som “hat” från ryssvänliga Putinkramare. Lite svårare att vifta bort var en är DN:s profilerade skribent Johan Croneman tog till orda mot Paasikivi och kritisera dennes systematiska och propagandistiska odugligförklarande av de ryska styrkorna.
LÄS ÄVEN: DN-krönikör i bråk med Paasikivi: ”Otroligt oprofessionellt”
Den kritiken kände sig Paasikivi så kränkt av att han inte längre pratar med Dagens Nyheter överhuvudtaget. Inte heller med Samnytt vill han prata. När SvD tar upp konflikten mellan “experten” och DN blir det locket på och ingen kommentar. Han kan däremot tänka sig en inbjudan till Publicistklubbens tribun för att dryfta saken.
Vill vårda “crescendot på sin professionella karriär”
Paasikivi vill vårda sin roll som profilerad expert i Sverige på Ukrainakriget som sitt eftermäle och med hänvisning till att han inom kort går i pension som “crescendot på min professionella karriär“. Helt vill han heller inte överge sin optimistiska prognos att Ukraina trots allt har en chans att vinna kriget. Han tycker fortfarande sig se vissa tecken på att Ryssland kan få “stora problem“.
En annan initierad men av media inte lika upplyft bedömare som SvD har talat med är Kristin Ljungqvist på Försvarshögskolan. Hon ser som enda sannolika alternativ till att Ukraina ger upp att kriget fortsätter att pågå i åratal framöver men då utan samma mediebevakning som hittills då journalistkåren kommer att tappa intressen för ett sådant utnötningskrig.
Det är en bild som Joakim Paasikivi idag instämmer i. Han påtalar att det pågick en lågskalig konflikt mellan Ukraina och Ryssland mellan 2014 och 2022 när den ryska invasionen inleddes. Även i den dog det människor om än inte i samma skala som nu. Och den nästan decennielånga konflikten var media inte så intresserade av att bevaka.
Extremt kostsamt stödja Ukraina i kriget
Det har varit kostsamt för skattebetalarna i väst att understödja Ukraina i kriget med Ryssland. Bara under kvartalet augusti till oktober kostade stödet motsvarande 22,5 miljarder kronor och det vara ändå en låg siffra jämfört med tidigare kvartal då kostnaden varit det dubbla.
Fler och fler politiska röster höjs för att kraftigt minska eller helt avveckla det kostsamma stödet till Ukraina. Men fortfarande finns de som tvärtom vill upprätthålla och öka det.
Men trots att Paasikivi nu bedömer Ukrainas utsikter att vinna kriget som små eller utsiktslösa vill han inte ställa sig bakom att parterna möts vid förhandlingsbordet i stället för på slagfältet, något som nu hörs allt oftare i diskussionen. Det “vore att skjuta oss själva i foten” menar han.
LÄS ÄVEN: ÖB: Ukraina vinner inte kriget – men stödet måste fortsätta
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.