Vid 17-tiden på nyårsdagen kastade någon eller några smällare mot en synskadad man med ledarhund vid Gräshagen i Jönköping. Polisen uppger att hunden blev så skrämd att den inte längre vågar gå ut.

Mannen var ute och gick i i området kring Småstugegatan/Höjdgatan i Gräshagen. ”Någon eller några har då avfyrat en kraftfull smällare i närheten av dessa, vilket har resulterat i att hunden har blivit rejält skrämd och inte vågar gå ut, och således inte fungerar som ledarhund för sin husse”, skriver Polisen på Facebook.

– Polisen har tagit emot en anmälan och det pågår en process. Vi får se vad det kommer att rubriceras som. Det kan bero lite på vad för typ av vittnesuppgifter som kanske kommer in, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg på lördagseftermiddagen till SVT.

LÄS ÄVEN: Stökig nyårsnatt med fyrverkeriterror, folksamlingar och bråk

Polisen söker vittnen

Händelsen har väckt stor ilska hos allmänheten och inlägget har i skrivande stund delats över 7 000 gånger och kommenterats flitigt. Bland kommentarerna till polisens inlägg kan nämnas: ”220 000 kronor kostar det att utbilda en ny ledarhund till den här människan. Det ska förövarna betala”. En annan person skriver: ”Ett grymt sätt att begränsa vardagen och friheten för en annars aktiv och social granne här ute”.

Nu söker polisen tips från allmänheten. Har du sett eller hört något som han hjälpa Polisen i utredningen, vänligen kontakta Polisen på telefonnummer 11414.