Efter rymningar från Sis-hemmet Nereby i Bergsjön i Göteborg sattes taggtråd upp på stängslet som omger platsen. Detta ska man nu plocka bort då det finns en risk för att ungdomarna kan skära sig på det.

– Den främsta risken är väl att någon skadar sig om man försöker klättra över staketet, säger Anna Sandahl, ekonomi- och planeringsdirektör på Statens institutionsstyrelse, till statsradion.

På sikt ska taggtråden ersättas av ett ventilationsrör som påstås vara svårt att komma över.

LÄS ÄVEN: Gängkriminella ynglingar rymde – ingen ringde polisen

Det var efter att två tonårspojkar flydde från hemmet i början av maj som man konstaterade att säkerheten var för låg och taggtråden sattes upp. Men enligt den riskbedömning som Sis själva har gjort kan den i värsta fall leda till dödsfall. Man anser också att det finns en mindre för risk att taggtråden i sig kan ”trigga” rymningsförsök.

Identifiera sig som gängkriminell

När statstelevisionen tog upp frågan för några dagar sen frågade man Anna Sandahl om det det är ”lämpligt med taggtråd om ungdomarna på boendet har självskadebeteende eller mår psykiskt dåligt”.

Tidigare har även Rädda barnen delgett sin åsikt om den förstärkta säkerheten.

– Det kan vara skrämmande, man kan få väldigt mycket frågor. Det kan också bli att man än mer identifierar sig som gängkriminell och att taggtråden blir ett ytterligare steg i detta, sa Erik Ulnes, policyrådgivare på Rädda Barnen i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Ungdomsvård fungerar som fortbildning för gängkriminella