Statstelevisionen har intervjuat en polischef i norra Storstockholm som presenterar lösningen för att råda bot i ett ökänt så kallat utsatt område. Han efterlyser att alla ska göra en gemensam resa med förortskriminella och att levnadsvillkoren behöver höjas. Polischefen gjorde sig känd förra året när han tårögd vädjade till förortskriminella att sluta med machokulturen och våldsspiralen.

På måndagsmorgonen publicerades en intervju med Christoffer Bohman som är lokalpolisområdeschef Sollentuna, Upplands-Väsby och Sigtuna. I polisområdet finns det invandrartäta och brottstyngda området Malmvägen som klassas som ett ’riskområde’ att utvecklas till ett utsatt område.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: ”Vore likadant i utsatta områden om svenskar bodde där”

Malmvägen har åtskilliga gånger figurerat i media för skottlossningar, dödskjutningar och öppen narkotikahandel. Polisens underrättelsearbete visar att en kriminell klan med bakgrund från Turkiet som huserat i området sedan 70-talet och som på pappret kallas för ”Turebergsnätverket” kopplas som ledande för den grova brottsligheten.

Polischefen: ”Lyckas om vi gör en gemensam resa”

Bohman berättar för SVT att det brottstyngda området är ”utmanande” där gäng i dagsläget begår brott helt öppet. Polischefen menar att det beror på att man inte syns tillräckligt i området – detta trots att både polisstation och häkte är beläget endast 100 meter bort.

LÄS ÄVEN: SVT frågar om avrättningar på öppen gata kan bero på inställda renoveringar

Han lovar därför att polisen ska ha en högre närvaro och även bättre relationer med de boende. Men för att lyckas menar Bohman att vi alla måste göra en gemensam resa med förortskriminella. Vidare behöver man enligt honom även höja levnadsvillkoren.

Foto: Faksimil SVT
Foto: Faksimil SVT
Foto: Faksimil SVT

Polischefen var tårögd i sociala medier

I början av förra året arbetade Bohman som biträdande lokalpolisområdeschef i Järva och gjorde sig då känd för ett videoklipp på Rinkebypolisens Facebookkonto som publicerades strax efter att två ungdomar hade försökt stjäla fikabröd i en matvarubutik i Kista. När gärningsmännen konfronterades tog de fram vapen som riktades mot butikspersonalen.

Bohman som hade gråten i halsen gav förklaringen att våldsbeteendet beror på att ungdomarna är ”vilsna i relationerna till varandra”, ”machokulturen” samt ungdomarnas ”egna rädslor”. Polischefen återkom även till ungdomarnas oförmåga att ”hantera deras relationer”.

Därefter vädjade han till förortskriminella att tipsa om eventuella illegala vapen eftersom, inte allmänheten, men personer som har ett sådant vapen ”lever i fara”. Bohman avslutade sin appell med att han förstår resonemanget ”hellre två år på kåken än för evigt i en kista”.

LÄS ÄVEN: Kent Ekeroth: Nej, jag kommer inte dela Järva-polisens videoklipp