“Snälla skynda dig, jag ska till akuten”, sa kunden som förvägrats ambulans och i stället ringde till Magnus Lloyd vid 2-tiden på natten. Taxin stoppades av polisen som tog Lloyds körkort.
Det var i slutet av juli som en man i Ystad blev sjuk och ringde 112. Där fanns ingen ambulans att erbjuda på grund av resursbrist och mannen rekommenderades i stället att ta en taxi.
På väg till sjukhuset fastnade de i en av polisens rutinkontroller där taxin klockades för 121 kilometer i timmen på en 80-väg. Lloyd erkände att han kört för fort och skrev under boten. I efterhand har han förklarat skälet till fortkörningen för både Transportstyrelsen och Förvaltningsrätten, något ingen av instanserna tar hänsyn till då han redan skrivit under och erkänt brottet. Hade han däremot ifrågasatt boten och förklarat nödsituationen i en rättegång hade han med största sannolikhet inte förlorat körkortet.
– Jag sa att ”jag vet att jag har kört för fort”, men förklarade att det handlade om ett sjukdomsfall och att en person behövde köras till akuten, berättar Magnus Lloyd.
– Jag erbjöd poliserna att ringa kunden och få det bekräftat men de var inte alls intresserade.
Förlorar 30 000 i månaden
Nu blir han av med både körkortet och taxilegitimationen under två månader. Initialt ville Transportstyrelsen dra in körkortet under tre månader, men av hänsyn till att han är så pass beroende av det i arbetet nöjer man sig med två. I domen från den 21 augusti instämmer Förvaltningsrätten.
– Det känns så orättvist att straffas för att man ställer upp för en annan människa. Och att man råkar värre ut för att man erkänner, säger Magnus Lloyd.
– Jag förlorar säkert 30 000 kronor i månaden på detta. Det är kännbart. Jag måste ta in extrachaufförer och betala dem för att göra jobb som jag kunde gjort.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.