På fredagen höll islamister tillhörande den terrorkopplade organisationen Hizb ut-Tahrir massbön vid Christiansborg i centrala Köpenhamn. Det invandringskritiska partiet Stram Kurs höll samtidigt en motdemonstration intill platsen för att kritisera organisationen och demonstrera ”tillagning av Bacon á la Koran” genom att elda koranen på en grill.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat Hizb ut-Tahrir som har som uttalat mål att avskaffa demokratin och istället införa ett islamistiskt shariastyrt samhälle. I Ryssland är organisationen förbjuden och klassad som terroristorganisation. Tyskland har förklarat organisationen olaglig på grund av antisemitism och antiisraelisk propaganda. Även Kina, Turkiet, Egypten och flera andra arabiska länder har förbjudit organisationen.

Organisationen har också figurerat i flera utredningar om terroristattentat i Skandinavien. Lastbilsterroristen Rakhmat Akilov både gillade och delade organisationen på Facebook.

LÄS ÄVEN: Granskning: Islamistisk organisation förespråkar statskupp – använder kommunala lokaler

Det var vid klockan 12.30 på fredagen som ett hundratal anhängare av Hizb ut-Tahrir samlades för att delta i organisationens fredagsbön utanför Danmarks parlament i protest mot vad man menar är ett islamfientligt klimat i landet. Organisationen håller nu landets ”hatfulla” politiker och media ansvariga för utvecklingen som orsakar attacker mot muslimer.

Nedan videobilder från massbönen i centrala Köpenhamn.

https://www.facebook.com/HTSkandinavien/videos/602139566927489/

LÄS ÄVEN: Granskning: Islamistisk organisation förespråkar statskupp – använder kommunala lokaler

Peter Seier Christensen, grundare av det konservativa partiet Nye Borgerlige som beskrivs vara en utmanare till Dansk folkeparti reagerade på massbönen med texten ”Danmark år 2019”.

https://www.facebook.com/peterseierchristensen/photos/a.1107127636067702/2045087645605025/?type=3&theater

Eldade koranen
Det invandringskritiska uppstickarpartiet Stram Kurs med partiledaren Rasmus Paludan i spetsen reagerade genom att samtidigt hålla en motdemonstration i närheten av massbönen. Paludan berättar för BT att partiet protesterar mot Hizb-ut-Tahrir som han menar är en odemokratisk organisation som strävar efter ett herravälde, något som de enligt Paludan själva tydligt uppger.

Vid protesten ordnade partiledaren vad han kallar ”tillagning av Bacon á la Koran”.

https://youtu.be/X5-ExDWi4Go?t=886

Flera personer reagerade på motdemonstrationen vilket ledde till att polisen fick gå emellan.

En man hoppade i kanalen som rinner vid Christiansborg och avskiljde demonstrationsplatserna från varandra – i ett försök att konfrontera motdemonstrationen.

När mannen nådde den andra sidan av kanalen pekade han vilt mot demonstrationen och skriker något som rapporterats som ”Rasmus”. Lyssnar man noga vid 0:41 i översta videoklippet hos BT hör man dock hur tidningen har klippt bort vid sekunden när mannen pekar rakt upp i luften och skriker ”Allahu Akbar”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrargäng attackerade dansk politiker med fyrverkerier – polisen tvingades fly