En analys från den ansedda ekonomiska tidskriften The Economist ger ytterligare ammunition åt de som ifrågasätter EU:s sanktionskrig mot Ryssland. Enligt tidskriften pekar det mesta på att den ryska ekonomin nu snabbt återhämtar sig samtidigt som krisen i Europa förvärras.

“En dämpad men återhämtande ekonomi”. Så beskriver The Economist situationen i Ryssland. För Europa gäller det omvända. Det ekonomiska kriget mellan EU och Ryssland är ett som de sistnämnda ser ut att gå segrande ur.

LÄS ÄVEN: EU-toppen: Européer måste vara villiga betala priset för stöd till Ukraina

Gaspriserna i Moskva är en bråkdel av vad de är i Berlin. Rysslands inkomster från oljan och gasen som utgör landets exportekonomiska ryggrad har endast minskat med tre procent.

Blockeringen av tillgång till avancerad västerländsk teknik har slagit hårdare. Men mycket pekar på att det är ett övergående problem som Ryssland är i färd att lösa genom att köpa in det man behöver från annat håll.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Mellan en kvarts och en halv miljon ryssar uppskattas ha emigrerat i spåren av det senaste halvårets händelser. Många av dessa är högutbildade och innebär ett kompetensbortfall för Ryssland som påverkar ekonomin negativt. Siffran ska samtidigt ses i skenet av att Ryssland har bortåt 150 miljoner invånare.

Oron i Ryssland har fått många att plocka ut sina pengar från banken. Några banker har även lämnat den ryska marknaden och ryska tillgångar i utlandet har frusits. Det kan i stor skala sätta det finansiella systemet i gungning, men där tycks det värsta vara över. Siffror indikerar att ryssarna i september bara tog ut en tredjedel så mycket pengar ur banksystemet som i februari.

Inflationen som den senaste tiden varit hög i Ryssland som en konsekvens av de krigsrelaterade sanktionerna och den ekonomiska oron minskar nu också. Detta samtidigt som den stiger i västvärlden.

LÄS ÄVEN: Nato: ”Européerna kommer få betala priset för kriget”

Den ryska recessionen över

The Economists samlade bedömning är att recessionen i Ryssland nu är över och att den ryska ekonomin i stället är på väg att återhämta sig och förstärkas. Man stödjer sig i den analysen inte bara på officiella BNP-siffror som när det gäller Ryssland inte är alldeles tillförlitliga.

I stället har man hämtat in uppgifter från en rad aktörer som ger fingervisningar om den ekonomiska aktiviteten och produktionen i Ryssland. Jämför man dessa med motsvarande uppgifter från europeiska länder ser det ekonomiska läget för Ryssland ljusare ut än för många EU-länder. Den ryska importen är nu tillbaka på samma nivå som innan EU:s sanktioner och förutspås öka ytterligare.

I april var prognosen att BNP i Ryssland i år skulle falla med 8,5 procent. Den siffran har nu fått skrivas ned til endast 3,4 procent. Det är kännbart men fullt hanterbart menar The Economists analytiker. Det finns enligt tidskriften heller inget som tyder på att BNP-fallet har påverkat hur mycket Ryssland kan satsa på sin fortsatta militära upprustning. Tvärtom ser det utifrån det budgetutkast för 2023-2025 som presenterats ut som att den ryska regeringen ökar de militära utgifterna ytterligare de kommande åren.

Genom att undvika den ekonomiska kollaps som väst hoppats skulle innebära slutet för Putins styre sitter enligt The Economists bedömning den ryske presidenten lika säkert idag som tidigare.

LÄS ÄVEN: Ungern kräver omprövning av sanktionskriget: ”Europa förblöder”