34-åriga Tina förlorade sitt jobb i spåren av corona-pandemin. Det är ett öde hon delar med många. Tack vare de svenska sociala skyddsnäten kan Tina och hennes 10-årige son ändå leva ett drägligt liv med en inkomst på drygt 16 000 kronor efter skatt varje månad. Men Tina är inte nöjd utan vill ha mer pengar från skattebetalarna och har nu vänt sig till Aftonbladet med ett nödrop.

Tina arbetade som kock innan viruset slog till. Restaurangbranschen är en av de näringar som drabbats hårdast av pandemin – initialt för att många var rädda för att smittas men senare i huvudsak på grund av de restriktioner som regeringen beslutat om som ger krogarna väldigt lite spelrum att ta emot matgäster.

Pandemi och restriktioner tog jobbet

Den restaurang där Tina arbetade är inget undantag och till följd av vikande kundunderlag fanns inte ekonomi för att betala hennes lön och hon sades upp. Sedan dess har hon levt på bidrag.

Det är inte några sötesbrödsdagar jämfört med när hon hade jobb men med aktivitetsstöd, bostadsbidrag, underhållsstöd och barnbidrag inräknat trillar det ändå in över 16 000 arbetsfria kronor på Tinas bankkonto varje månad genom skattebetalarnas försorg.

Beklagar sig i Aftonbladet

Men för Tina framstår glaset ändå mer som halvtomt än halvfullt. I en stort upplagen artikel i vänsterorienterade Aftonbladet beklagar hon sig över att hon inte har råd att resa på semester med sonen nu när sommarlovet stundar.

Dryga 16 000 kronor rent i månaden och 40 timmar mer fritid varje vecka beskrivs av Aftonbladet som att ”ha det väldigt tufft ekonomiskt”.

– Allt kostar pengar, konstaterar också Tina missmodigt.

Hon säger till tidningen att hon nu håller sonen hemma från stranden för att hon inte anser sig ha råd att ge honom en slant så att han som kompisarna kan köpa en glass.

– Det känns jobbigt att behöva förklara för min son att vi inte kan göra vissa saker.

”Livet är som en berg- och dalbana”

Tina har utvecklat en hemsnickrad livsfilosofi som hon applicerar på sonen så att denne inte ska ”bli för deppig” och som hon förklarar för Aftonbladet.

– Jag säger till honom att livet är som en berg- och dalbana, att det går upp och ner hela tiden.

Nu ser det ändå ut som om att det finns ett ljus i tunneln och att sonen kan få något att göra på sommarlovet som inte innefattar att Tina själv behöver aktivera sig eller ta av månadsbidraget. På Facebook har hon hittat en del skattefinansierade kommunala aktiviteter så att pojken, som Aftonbladet skriver ”ändå kan få en fin sommar”.