DEBATT • Som politiker, sverigedemokrat och ordförande för riksdagens näringsutskott tror jag på, och arbetar aktivt för att främja, näringslivet i Sverige. Jag tror på ett fritt näringsliv och på marknadsekonomi. Politikens roll på området bör vara att underlätta för företagande genom att möjliggöra marknadens krafter att verka utan omotiverad reglering och byråkrati. Med det sagt finns det områden inom vilka det utifrån ett samhälleligt perspektiv finns goda motiv för staten att vara verksam, till exempel inom välfärd, infrastruktur och energiförsörjning.

Tyvärr har dock svenska regeringar, oaktad färg, misslyckats med att låta marknaden verka ostört och att vara teknikneutrala. Istället för en teknikneutral industripolitik har staten valt att stötta en ideologisk kapitalism i den gröna omställningens namn och det statliga risktagandet har därför varit större än rimligt. Är det inte genom statliga bolag man önskat driva på för en ideologiskt färgad samhällsomvandling är det genom att finansiera, subventionera och i övrigt möjliggöra så kallade privata projekt på området.

LÄS ÄVEN: SD-topp sågar Northvolt och den gröna omställningen

Detta är inte första gången motsvarande ideologisk iver från politiken resulterar i ett stort risktagande och förlängningen stora förluster för det offentliga och i slutändan skattebetalarna. Vi har sett det förr på både statlig och kommunal – nivå vilket inte minst Christian Sandström synliggjort i sina rapporter.

Det i närtid skandalomsusade bolaget Northvolt är en direkt konsekvens av denna ideologiska kapitalism som det offentligas agerande, i Sverige och i västvärlden, har skapat. Missförstå mig inte, jag och Sverigedemokraterna inser behovet av en ökad elektrifiering av samhället och hoppas att företag verksamma i Sverige kan nå sin fulla potential, växa, skapa välstånd och därigenom finansiera välfärd.

Vi har ingen lista över bra eller dåliga företag, anledningen till att Northvolt med flera över huvudtaget landar på den politiska dagordningen är eftersom att de är en produkt av statlig ideologisk kapitalism. Politiken har velat spegla sig i den gröna omställningens glans, visa upp grandiosa
ambitioner för omvärlden och nå saligheten genom ryggdunkningar från diverse EU-toppar och dylikt. För att få erhålla dessa ryggdunkningar har de dock varit tvungna dela risken, men inte vinsten, med företagen.

Svenska staten har inte varit ensamma i sina bidrag, enligt DI:s granskning från april i år har åtminstone 88 miljarder kronor av offentliga medel tillförts Northvolt från kommuner, offentligt ägda bolag, statliga myndigheter, tyska och kanadensiska staten samt EU. Därutöver tillkommer kapital från pensionsfonder. I artikeln upprepas att ”uppsidan är privat, medan nedsidan är offentligt”. Någonting som inte minst blev tydligt när Riksgälden, med andra ord staten, ställde ut kreditgarantier om 15 miljarder kronor till Northvolt precis innan jul. Ett beslut som de inte tycks vilja motivera eller ens återge givet att snudd på allt underlag maskats när det begärts ut.

Det offentliga har med andra ord både delat ut diverse allmosor till Northvolt och gått i god för bolagets betalningsåtagande. Detta trots att bolaget gjorde en förlust på 12,5 miljarder 2023 och saknade revisionsberättelse i årsredovisningen.

Sammanfattningsvis rör det sig om orimligt risktagande från såväl kommuner som stater för att försöka möjliggöra en ideologisk kapitalism. När nu de kritiska artiklarna rörande bolaget duggar tätt, oaktat om det rör upprepade arbetsplatsolyckor eller avbrutna beställningar, ropar såväl bolaget som delar av politiken efter mer av samma sak. Mer pengar, mer subventioner, mer offentligt risktagande.

Jag hoppas naturligtvis att Northvolt och andra företag i Sverige – oaktat ifall de är en del av den så kallade gröna omställningen eller inte – blir framgångsrika. Det ligger i Sveriges intresse att ha livskraftig industri även imorgon. Däremot kan inte lösningen vara att det offentliga fortsätter med sin ideologiska kapitalism ytterligare exponerar svenska skattebetalare för stora risker.

Låt politiken ta sitt ansvar – och här behöver vi göra mer – för pålitlig energiförsörjning, god infrastruktur, förutsägbara tillståndsprocesser, relevant kompetensförsörjning med mera men lämna marknaden att sköta sitt.

Tobias Andersson
Riksdagsledamot (SD)
Ordförande riksdagens näringsutskott

LÄS ÄVEN: Miljöexperten: Den gröna omställningen måste granskas