I en färsk rapport meddelar Försäkringskassan att det är påtagligt vanligare att migranter gör sig skyldiga till bidragsfusk och bidragsbrott jämfört med svenskar. Man slår också fast att det förhållandet gäller för så gott som alla typer av bidrag.

”Utrikesfödda tenderar att vara överrepresenterade i avsiktsgruppen inom nästan samtliga förmåner som presenteras”, skriver myndigheten. Detta efter att ha ställt frågan ”Vem begår bidragsbrott och varför?” Ett syfte med rapporten är också att få klarhet i varför de kontroller som finns inte stoppar miljardrullning av skattepengar till fuskare och brottslingar.

Fynden redovisas med statistik och analys i Försäkringskassans 56-sidiga lägesrapport för 2023, som nyhetsbyrån Verifiera har tagit del av.

Långt ifrån bara ”utsatta” som fuskar och bedrar

Ett faktum som framgår klart av rapporten är att myndigheten har enorma problem med att hitta, utreda och beivra den stora mängden bidragsbedragare enligt den egna definitionen: ”individer som medvetet (eller grovt oaktsamt) lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden till Försäkringskassan och orsakar (eller riskerar att orsaka) felaktiga utbetalningar”.

LÄS ÄVEN: Bidragsfuskande migrant återkrävs på 700 000 kronor

En annan omständighet som Försäkringskassan kommit till klarhet om och som kommuniceras i rapporten, är att det inte bara är socioekonomiskt utsatta personer som fuskar för att klara livhanken. Tvärtom utgörs en påtaglig andel av de bidragskriminella av personer med god ekonomi men som trots det väljer att sko sig på skattebetalarna för att sätta brottslig guldkant på tillvaron.

Inte förbjudet att försöka lura myndigheten

Det står var och en fritt att söka bidrag på medvetet falska uppgifter, trots att man undertecknar ”på heder och samvete”. I rapporten resonerar Försäkringskassan kring om det kanske borde vara förenat med böter att försöka begå den sortens bedrägeri, men man kommer fram till att fortsatt avstå från det eftersom ”det skulle öka skulden för återbetalning” för den som på det sättet får ut felaktiga bidrag och upptäcks.

Vidare resonerar man kring den traditionella tillit man haft till medborgarna i det gamla hederliga Sverige där ett intygande på heder och samvete vägde tungt för att sätta sin namnteckning på något. Trots att situationen är en avsevärt annan idag när det stora gruppers syn på att begå bidragsbrott har Försäkringskassan fortsatt att lita på att de uppgifter man får in från bidragssökarna är korrekta och inte behöver kontrolleras.

Oavsiktliga och avsiktliga

Myndigheten delar in felaktigt utbetalda bidrag i två kategorier; oavsiktliga och avsiktliga. Man konstaterar att de oavsiktliga misstagen är många till antalet men handlar om små belopp, medan de avsiktliga bedrägerierna är färre men gäller avsevärt större summor pengar.

Grupperna som sökt bidrag och fått utbetalningar har delats i två delar. Den oavsiktliga gruppen och den avsiktliga gruppen. Med oavsiktligt/avsiktligt menar Försäkringskassans analytiker på vilka grunder man lämnat uppgifter vid ansökan av bidrag: har uppgifterna som lämnats lett till bidragsbrott varit oavsiktliga eller avsiktliga.

Organiserad brottslighet bakom de största bedrägerierna

Något som skiljer de oavsiktliga och avsiktliga åt är enligt rapporten också att de förstnämnda uteslutande är enskilda individer medan de senare inte sällan utgör en del av den organiserade brottsligheten, exempelvis kriminella invandrargäng.

Förra året tillskansade sig den här sortens nätverk närmare 700 miljoner i felaktiga skattefinansierade bidrag. Mörkertalet kan också vara stort då Försäkringskassan medger att man inte har rutiner och resurser för att upptäcka allt.

Invandrare överrepresenterade

Den kanske mest politiskt obekväma omständigheten som Försäkringskassan tvingas vidgå i sin lägesrapport är att migranter är klart överrepresenterade som bidragsfuskare/-brottslingar. Det gäller både första och andra generationen, det vill säga både utrikesfödda och personer med utrikesfödda föräldrar. Man borrar i siffrorna inte ned ytterligare för att visa vilka ursprungsländer/regioner som sticker ut särskilt. mycket, lite eller inte alls.

(Siffror högre än 1 betecknar överrepresentation och siffror lägre än 1 underrepresentation.)

Om gruppen utrikesfödda skriver man att personer i den ”tenderar att vara överrepresenterade i avsiktsgruppen inom nästan samtliga förmåner som presenteras. Överrepresentationen är särskilt stor inom assistansersättning, barnbidrag och föräldrapenning”.

LÄS ÄVEN: Somalisk fembarnsfamilj CASHA IN bidrag i Sverige – bor i hemlandet

Om gruppen personer med utrikesfödda föräldrar skriver man att de ”tenderar att vara överrepresenterade inom de flesta förmåner, förutom inom barnbidrag, assistansersättning och sjukersättning”.

Flyttar hem och fortsätter lyfta svenska bidrag

Man nämner också att det är vanligt att migranter lyfter bidrag i Sverige trots att de flytta tillbaka till hemlandet. Det för ”svenskfientlig diskriminering” kritiserade arbetsmarknadsstöden för migranter framhålls som ett område där det fuskas särskilt mycket och brottsligt.

Sjukersättning och sjukpenning är andra kategorier där utrikesfödda enligt Försäkringskassans rapport är särskilt överrepresenterade.

LÄS ÄVEN: Palestinsk grönsakshandlare fejkade handikapp – försvann med miljoner