På lördagen samlades tiotusentals medborgare i Serbiens huvudstad Belgrad för att protestera mot regeringens planer att låta EU och det amerikanska investmentbolaget BlackRocks gruvföretag bryta litium i landet. Detta för den så kallade gröna omställningen. Men det är något som serberna inte vill se och många varnar för att litiumgruvan kan få oåterkalleliga skador på miljön.
Det är det brittisk-australiska multinationella företaget Rio Tinto, som bland annat ägs av BlackRock, som fått upp ögonen för regionen Jadar i västra Serbien.
LÄS ÄVEN: BlackRock-medarbetare: ”Krig är bra för affärerna”
Anledningen är att där i den bördiga marken finns Europas rikaste fyndighet av litium belägen – en viktig del av den så kallade gröna omställningen. Detta eftersom att metallen behövs till elbilsbatterier – och behovet av batterimetaller ökar dramatiskt.
I Jadardalen finns uppskattningsvis 158 miljoner ton malm med hög andel litium, eller cirka 17 procent av de totala reserverna på den europeiska kontinenten.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.För flera år sedan startade multinationella Rio Tinto ett prospekteringsprojekt i området. Deras planer mötte stort motstånd från folket och satsningen avbröts. Men det har inte stoppat Rio Tintos kamp om att få sin litiumgruva.
Rio Tinto har numera EU och unionens “gröna omställning” i ryggen för att sätta press på Serbien – ett land som siktar på ett EU-medlemskap. Nyligen upphävde Serbiens författningsdomstol plötsligt regeringens tidigare beslut att avbryta litiumgruvan och nu hoppas BlackRock-ägda Rio Tinto få investera 2,4 miljarder dollar för att gruvan ska bli av och att litiumbrytningen till slut ska komma igång.
EU pressar på
År 2020 listade EU litium som en “kritisk råvara” och i juli i år slöt EU ett preliminärt avtal med Serbien rörande “strategiskt partnerskap” på området. EU:s avtal med Serbien innebär att landet på sikt ska tillhandahålla unionen med “kritiska råvaror” för batteriförsörjningskedjor och elfordon.
Vid mötet i Belgrad närvarade även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz som är i stort behov av att ordna fram elbilsbatterier till tyska biltillverkare – och allt gick i hamn. Scholz berömde Serbiens ledare för avtalet och kallade det “ett viktigt europeiskt projekt”.
“Våra hem offras för litium till tyska bilar”
Men många serber är däremot inte förtjusta i makthavarnas planer där ett utländskt multinationellt företaget öppnar en stor gruva och kör över samhällen. Medborgarna har gett sig ut på gatorna i flera stora protester både under 2021 och 2022, vilket fick Serbiens regering att tidigare avbryta planerna.
– Vi frågar oss själva varför de måste öppna en gruva här, mitt i ett fungerande samhälle? Det finns andra platser i Europa som är lika rikt på litium där det bor färre människor. Varför måste våra hem offras för EU behöver litium till tyska bilar, sa lokalbon Dragan Karajcic i en intervju 2021.
Bland kritiken mot projektet finns rädsla för oåterkalleliga skador på miljön och folkhälsan men även att det inte finns några fördelar för serberna. Dragana Djordjević är professor vid Belgrads universitet och hon tillhör en grupp forskare som har undersökt i området.
LÄS ÄVEN: Miljöexperten: Den gröna omställningen måste granskas
Djordjević har slagit fast att Jadardalen har skadats under Rio Tintos prospektering. Forskarna har bland annat påträffat förhöjda koncentrationer av bor, arsenik och litium i floder. Djordjević varnar för att en litiumgruva skulle äventyra livet för många samhällen, jordbruksmark och boskap.
– Jadar är ett jordbruksområde med underjordiska vattendrag som ofta svämmar över och kan bära med sig allt giftigt material nedströms. Gruvan är en enorm risk för hela regionen, framförde Djordjević i en intervju med AP.
Ekonomisk utveckling
Serbiens president Aleksandar Vučić och landets regering är däremot positivt inställd till en gruva i Jadar med hänvisning till att det är en möjlighet för ekonomisk utveckling.
Den svenska tidningen Omvärlden har tidigare kritiserat Vučić för att hans presidentskap har präglats av låta utländska aktörer exploatera Serbiens naturtillgångar.
“Vi är inte intresserade av deras vinster”
På lördagen begav sig serber ut på gatorna i huvudstaden för att visa sitt missnöje mot politikernas planer på att köra över folket för “den gröna omställningen”.
– Vi är inte intresserade av deras vinster. Vi är uppvuxna i det här landet och vi kommer att dö i det här landet. Det är ingen annans egendom, det tillhör våra barn, säger bonden Zlatko Kokanović, 48, till AP.
Hur många personer som deltog i protesten är oklart – det uppges flera olika siffror mellan 30 000 och 50 000 personer. Drönarbilder visar fyllda gator i centrala Belgrad. De vill se en lag som förbjuder litiumgruvan i landet.
Under protesten skanderade demonstranterna bland annat “Rio Tinto ut ur Serbien” och “ni kommer aldrig få gräva”.
Krismöte
Det framgår av medierapporteringen efter lördagens protester att president Vučić tidigt på söndagen kallade till sig regeringen för att hålla ett krismöte om situationen.
Senare på söndagen försökte Vučić vinna folkets förtroende genom att hävda att det inte kommer att ske någon litiumbrytning åtminstone under de närmaste två åren. Detta medan alla risker utreds. Tidigare i sommar har Vučić framfört att serberna ska få avgöra det hela i en folkomröstning.
LÄS ÄVEN: Två timmar och 45 tusen liter vatten för att släcka brinnande elbil
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.