Statstelevisionen firar att regionpolitiker Olov Holst (M) fick den bästa coronavården. Holst transporterades nämligen ”i ilfart” till Danderyds sjukhus med feber och andningssvårigheter – samtidigt som många andra svenskar med samma symptom får rådet att stanna hemma och inte besvära sjukvården. Nu kritiseras upplägget av läkaren Jon Tallinger som menar att det leder tankarna till Sovjet och gräddfil för partinomenklatura.

I ett upplyftande reportage gläds statstelevisionen åt att kommunalrådet i Sigtuna kommun och ledamot i Stockholms regionfullmäktige – som har ansvar för sjukvården i regionen – äntligen har återhämtat sig efter en lång kamp mot coronasmittan och är tillbaka på jobbet. Holst insjuknade i slutet av april med hög feber och efter en vecka hemma började han känna andningssvårigheter. Då fick han åka ambulans ”i ilfart”, enligt statstelevisionen, som transporterade den viktige personen till Danderyds sjukhus.

Väl på plats fick han ett bra omhändertagande, skiktröntgen och blev efter en sex dagars lång vistelse utskriven hem. I en intervju till nyhetsportalen märsta.nu hyllar Holst sjukvården och menar att den vård han fick ”måste anses bland världens bästa”:

– Efter att ha upplevt den på så nära håll, kan man inte undgå att se att svensk intensivvård verkligen måste anses vara bland världens bästa.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat hur vanliga personer i Sverige som blivit smittade av den dödliga sjukdomen och får liknande symptom ofta nekas vård och hänvisas till att vårda sig själva hemma. Efter att ha fått en sådan rekommendation från vården dog exempelvis en känd krögare i Växjö.

LÄS MER: Känd krögare insjuknade i corona – nekades vård och dog

Svenska äldre som råkar befinna sig på äldreboenden när de insjuknar i corona kan inte räkna med mycket mer vård än Alvedon, ”öppet fönster” och morfininjektioner som påskyndar döden.

LÄS MER: Eva plågades till döds av corona – behandlades endast med Alvedon och ”öppet fönster”

Som ledamot från det styrande partiet Moderaterna i Stockholms regionfullmäktige anses Olov Holst ha varit högst delaktig i att coronavården blev utformad på detta sätt. Och kritiken lät inte vänta på sig efter statstelevisionens reportage.

Läkaren Jon Tallinger som kämpar för att alla svenskar ska kunna få jämlik tillgång till basal sjukvård i form av syrgas drar en parallell med gamla Sovjet och menar att vården av Holst leder tankarna till de gräddfiler som den sovjetiska partinomenklaturen åtnjöt på bekostnad av resten av samhället:

När toppolitiker får covid-19 så funkar 0²!Undrar varför 0² inte funkar på Dina föräldrar?Är inte Dina föräldrar…

Posted by Jon Tallinger on Tuesday, June 2, 2020

I flera kommentarer instämmer hans följare i jämförelsen:

Statstelevisionen ställer inga kritiska frågor till Holst i reportaget, utan tittare erbjuds istället att glädjas över att den högt uppsatta politikern fick en bra vård. När Samhällsnytt tittar närmare på Holst blir det tydligt att han frotterar sig med den högst ansvariga för sjukvården i Region Stockholm Irene Svenonius. Här kampanjar de tillsammans under valet 2018:

De är även vänner med varandra på Facebook:

 

Svenonius pekas ut för att medvetet ha saboterat coronatestningen i regionen i syftet att underminera den rödgröna regeringen. Hon är även den person som anses vara skyldig till att regionen i princip saknade skyddsutrustning i epidemins början trots flera veckors tid för att förbereda sig.

Detta ansvar avfärdade hon med att ”Ingen såg det komma”.

LÄS MER: Regionrådet Irene Svenonius (M) om brist på skyddsutrustning: ”Ingen såg det komma”

Mitt under den pågående epidemin drev Svenonius med andra moderater igenom försäljningen av Bromma sjukhus till det privata fastighetsbolaget Vectura AB – som anställt hennes tidigare kollega i regionen Filippa Reinfeldt som ”affärsutvecklare”.

Samhällsnytt har under dagen sökt Olov Holst med frågor om vilken roll hans nära kontakt till Svenonius och position som regionledamot spelade i att han fick världens bästa sjukvård på Danderyds sjukhus. Holst har dock valt att inte svara på våra frågor.

Olov Holst på ett kampanjfoto från Moderaterna (Faksimil Facebook):