Från årsskiftet höjer man trängselskatten i Stockholm. Det kommer bli dyrare att köra in i staden under högsäsong, vår och höst, samt före vissa helgdagar då många ger sig ut i trafiken. Även en ny betalperiod införs på morgonen eftersom många åker bil till jobbet på morgnarna. Trängselskatt kommer också tas också ut de fem första vardagarna i juli.

Trängselskatten kommer nu att börja gälla redan vid klockan 06.00 i stället för 06.30.

I stället för att som idag betala 15 kronor för att passera tullarna klockan 06.30-06.59 så kommer det under högsäsong 2020 kosta bilförarna 30 kronor – en ökning med hundra procent.

Kör man bil på berörda områden dagen före helgdagarna långfredagen, alla helgons dag, Kristi himmelfärds dag, 1 maj och nationaldagen kommer trängselskatt tas ut även då.

– Trängselskatten är ett styrmedel som gör att trafikanter till viss del lägger om sina resvanor, till exempel genom att ändra tidpunkt för resan, färdmedel, eller målpunkt. En ny betalperiod på morgonen införs, eftersom trängseln börjar allt tidigare på dagen, säger Jonas Eliasson, måldirektör för tillgänglighet på Trafikverket, till Expressen.

Hur personer som är beroende av bilen som färdmedel till jobbet ska lyckas ställa om sina resvanor på grund av prishöjningen framgår inte.