Så sent som igår i SVTs Agenda vidhöll Folkhälsomyndigheten att det inte är aktuellt att stoppa flyg eftersom det inte visar sig vara effektivt. Idag har dock myndigheten plötsligt gjort en helomvändning och uppmanat Transportstyrelsen att stoppa allt flyg från det coronadrabbade landet Iran. Kritiken är dock hård mot myndigheternas agerande – för lite och för sent, menar många.

De första rapporterna om coronavirusets framfart i Iran började strömma in för drygt två veckor sedan – den 19 februari då det framkom att flera personer hade testats positivt i staden Qom. Ungefär vid samma tid började det resas farhågor om att iranska myndigheter är illa rustade för att hantera utbrottet.

Sedan dess har Irans myndigheter anklagats för att fiffla med statistiken för att förminska omfattningen av epidemin. I slutet av förra veckan avslöjade BBC med hjälp av källor på iranska sjukhus att det verkliga antalet döda till följd av utbrottet är åtminstone 210 – vilket står i bjärt kontrast till den officiella siffran på 54 döda.

Samtidigt spreds videoklipp på Twitter som uppgavs visa massgravar för döda i coronaviruset i Teheran, människor som faller på gatan och den kaosartade hanteringen av smittade på sjukhus:

https://twitter.com/MiraclEuphoria/status/1234375643812548608

https://twitter.com/SanazKiyani/status/1233703504084074496

Under hela denna tid fortsatte Iran Air med direktflyg till Sverige – sex ankomster varje vecka både till Arlanda och Landvetter. Folkhälsomyndighetens officiella position har varit att det inte är ”effektivt” att stoppa flyg samt att det är effektivare med information. För att förse resenärerna från det coronadrabbade landet med information togs det fram tre skyltar på olika språk som mötte resenärerna på flygplatser:

Enligt skyltens rekommendation skulle man kontakta 1177 om man misstänker coronaviruset ”för mer information”. Snart gick dock tjänsten 1177 ut med en uppmaning att ”sluta ringa om man inte har corona”. Det förklarades dock inte hur man ska få veta om man har coronaviruset eller inte om man förvägras ens en konsultation på telefon. Enligt rapporter i media blev det inte bättre även om man både hade symptom, återvände från ett hårt drabbat område och lyckades att nå telefontjänsten. Även då förekom det fall när patienter vägrades provtagning med motivering att symptomen ”inte var tillräckliga” med hänvisning till Folkhälsomyndighetens rekommendation.

LÄS MER: Växande kritik mot sjukvårdens hantering av potentiellt coronasmittade

Under tiden har ett stort antal av coronafallen i Sverige kunnat spåras till just Iran. Efter dagens besked att stoppa flyg från landet lät inte kritiken vänta på sig. På Twitter menar många att flygen borde ha stoppats för länge sedan samt att fördröjningen är ”totalt obegriplig”:

Det återstår att se om myndigheternas långsamma agerande har lett till att smittan har fått fäste i Sverige.