➤ MORD I onsdags dömdes Metin Sahindal till fängelse i 12 år för ett s.k. hedersrelaterat mord på en släkting. Han är den tredje mördaren i den del av den turkisk-kurdiska klanen Sahindal som bosatt sig i Sverige.

Trots att Metin Sahindal saknar svenskt medborgarskap utvisas han inte. Domstolen ansåg att relationen mellan Metin och hans barn skulle kunna skadas om han inte fick stanna i Sverige.

Beslutet att inte utvisa har väckt protester. Det som verkligen skadar relationen mellan far och barn är att Metin begått ett mord, argumenterar man. Han kommer att sitta inlåst på anstalt under större delen av barnens uppväxt, utan att kunna ha någon aktiv föräldraroll. När Metin Sahindal släpps ut kommer barnen att vara över 18 år, dvs vuxna.

De flesta utländska mördare får stanna
Metin Sahindal kom till Sverige 2011 och fick permanent uppehållstillstånd bara nio månader innan han begick mordet. Att han slipper utvisning är inte unikt. Tvärtom utvisar domstolarna, till följd av lagändringar om större hänsyn till familjeanknytning i Sverige, numera färre grova brottslingar än tidigare och åklagarna yrkar mer sällan på den påföljden. Siffror från Brå visar att sex av tio utlänningar som döms för mord i Sverige får stanna. För andra grova brott är andelen ännu högre.

Mordet på Fadime
Metin Sahindal är inte den enda i klanen som döms för mord i Sverige. Den för allmänheten mest kände mördaren i släkten är Rahmi Sahindal. 2002 hedersmördade han sin dotter Fadime därför att hon börjat leva för ”västerländskt” och motsatt sig giftermål med den kusin som familjen utsett till hennes blivande man till förmån för en svensk pojkvän. För brottet avtjänar Rahmi Sahindal nu ett livstidsstraff.

Nästa mördare i klanen
Nästa person i klanen Sahindal att dömas för mord i Sverige blev Kim Sahindal, kusin till Rahmi Sahindal. I maj i år dömdes han till livstids fängelse för ett brutalt svartsjukemord på sin exfrus nya man, Åke Persson, som begicks i december förra året inför ögonen på flera av parets barn.

Den tredje mördaren
Domen mot Kim Sahindal hade knappt avkunnats förrän släktingen Metin Sahindal greps för mord. I hans fall stannar påföljden vid 12 års fängelse.

Fler grovt kriminella
I klanen Sahindal finns också andra grovt kriminella personer, däribland Mesut Sahindal, bror till mördade Fadime Sahindal och son till livstidsdömde Rahmi Sahindal. Mesuts första allvarliga klammeri med rättvisan hade kopplingar till mordet på systern Fadime. Han hade tillsammans med fadern misshandlat systern en tid innan mordet begicks.

Därefter vidtog en lång karriär som yrkeskriminell. Mesut Sahindal hade redan ett digert CV i polisens belastningsregister, för bl.a. försök till utpressning, grovt vapenbrott, rattfylleri och narkotikabrott, när han 2011 greps för mordförsök på sin sambo som han skjutit med pistol i parets hem.

Brottsrubriceringen ändrades i domen till grov misshandel och påföljden stannade därför vid 3 års fängelse. I början av 2014 släpptes Mesut Sahindal ut ur fängelset och återupptog genast i sin kriminella verksamhet. I april samma år sköts Mesut Sahindal till döds av polisen sedan han gått till attack mot dem med knivar i båda händerna.

Fruktade även i Turkiet
Även i hemlandet Turkiet är klanen Sahindal fruktad. Hustrun till den man som Metin Sahindal mördade uppges inte ha vågat gå på makens begravning i Turkiet av rädsla för våld från där bosatta personer i släkten Sahindal