En ny undersökning visar att svenska folket har stor vilja att ta en tredje dos vaccin mot corona. Detta trots att den nya och nu dominerande varianten av alla beskrivs ge milda symptom och trots rapporter om att effekterna av vaccinerna inte varit vad som hade förväntats. En grupp sticker dock ut.

Enligt Folkhälsomyndigheten var 83,6 procent av befolkningen över 12 år vaccinerade per den 27 januari i år. Men trots rapporter om att vaccinationen inte hindrat folk från att bli smittade eller sjuka så visar en ny undersökning att nästan nio av tio avser ta en tredje dos.

Smittspridningen av omikron sägs vara hög just nu, 50 000 smittade på en dag den 27 januari. Men antalet dödsfall och antalet som behöver intensivvård är avsevärt lägre än under coronas tidigare vågor.

Flera länder, bland annat Spanien och Danmark, har slutat klassificera viruset som särskilt farligt utan behandlar det numera som vilken influensa som helst. Både Spaniens premiärminister Pedro Sanchez och landets hälsominister Carolina Darias har börjat uppmana sina ministerkollegor i EU:s övriga medlemsstater att följa det spanska exemplet.

LÄS MER: Spanien klassar covid som vanlig influensa – uppmanar övriga EU att följa efter

87 procent

Vissa menar att det är vaccinationerna som ligger bakom den lägre dödligheten och mindre tryck på intensivvården. Andra att virusvarianten blivit mildare, som så ofta med virus som muterar som ju inte vill döda värden den infekterat.

87 procent av de som uppger att de redan tagit en eller två sprutor avser att också ta den tredje, enligt undersökningen. Andelen som svarar nej uppgår till 4 procent medan 9 procent är osäkra. Hittills har knappt halva befolkningen över 18 år tagit spruta tre.

LÄS ÄVEN: Omikron kanske mindre dödligt än vanlig influensa

Generellt sett är skillnaderna i vaccinationsviljan liten mellan olika grupper både vad beträffar ålder, kön, utbildningsnivå och bostadsort. Men en grupp sticker enligt undersökningen ut: sverigedemokratiska väljare.

Misstro till myndigheter

Där uppger 15 procent att de inte är vaccinerade överhuvudtaget vilket kan jämföras med andra partier som ligger mellan 2 till 6 procent. Även för de SD-sympatisörer som tagit eller eller två dosar säger 5 procent att de inte tänker ta en till, vilket också skiljer sig från övriga.

Detta är ett mönster då SD-väljare generellt sett har större misstro till myndigheter och media.

– Sverigedemokraternas väljare sticker ofta ut i våra mätningar genom att de har ett lägre förtroende för myndigheter. Det har synts tydligt i alla undersökningar vi har gjort om synen på pandemin och arbetet mot smittspridning. Den här gruppen ser också mer pessimistiskt på samhällets utveckling, säger Nicklas Källebring till DN.

SD-väljarna som inte vill ta vaccinet har dock minskat sedan för ett år sedan. Då var det hela 30 procent som sa att de säkert eller troligen inte skulle vaccinera sig. Ett år senare ser den siffran alltså ut att ha halverats. Om det har att göra med vaccinationstvånget för att resa eller delta i olika former av evenemang framgår ej.

LÄS ÄVEN: Danmark väntas slopa samtliga restriktioner