I ett nytt utspel hävdar USA:s före detta president Donald Trump att det amerikanska utrikesdepartementet under Barack Obama stödde Majdanrevolutionen i Ukraina 2014. Han varnar även för ett tredje världskrig.

Majdanrevolutionen 2014 ledde till att dåvarande president Viktor Fedorovytj Janukovytj flydde landet och en pro-västlig regering kom till makten.

I november 2013 tillkännagav Janukovytj att man avbröt förberedelserna för en historisk pakt mellan Kiev och Bryssel som syftade till att flytta Ukraina ur Moskvas makt och vägrade att underteckna en handelspakt och ett politiskt associeringsavtal med EU. Efter beslutet utbröt massprotester.

LÄS ÄVEN: Putin: ”Det går inte att vinna ett krig mot Ryssland på slagfältet”

I videon påpekar Trump att han är den ende presidenten under flera generationer som inte startat ett krig och den ende presidenten ”som förkastade de katastrofala råden från många av Washingtons generaler, byråkrater och de så kallade diplomaterna som bara vet hur de ska få oss i konflikt, men de vet inte hur de ska få ut oss”.

– I decennier har vi haft samma personer, som [biträdande utrikesminister] Victoria Nuland och många andra precis som hon som är besatta av att driva Ukraina mot Nato, för att inte tala om stödet från utrikesdepartementet till uppror i Ukraina.

– Dessa människor har sökt konfrontation under en lång tid, ungefär som fallet i Irak och andra delar av världen. Och nu vippar vi på randen till tredje världskriget.

Skulle stoppa kriget

Trump säger också att en ny administration under honom kan avsluta kriget i Ukraina på en dag.

– Vi skulle kunna avsluta Ukrainakonflikten på 24 timmar med rätt ledarskap. I slutet av mina kommande fyra år kommer krigshetsare, bedrägerier och misslyckanden från de högre led i vår regering alla att vara borta.

LÄS ÄVEN: Trump varnar för kärnvapenkrig i Ukraina