I en intervju med Fox News karakteriserar den tidigare presidenten sin efterträdares utrikespolitiska hantering av situationen i Afghanistan som djupt ansvarslös och resulterande i en total förnedring av USA.

Bara för en månad sedan bedyrade Joe Biden vid en uppmärksammad pressträff att talibanerna inte skulle ta makten i Afghanistan och att inga scener med panikevakuering med helikoptrar från den amerikanska ambassaden skulle komma att utspela sig. Uppgifter indikerar att Biden inte bara gjorde en felbedömning utan redan då var medveten om att ett talibanskt maktövertagande var det sannolika scenariot vid ett amerikanskt militärt tillbakadragande.

Det är svidande kritik som den nya vänsteradministrationen i Vita huset under Bildens ledning nu får från Donald Trump. I en intervju på tisdagen med nyhetskanalen Fox News kallar den förre presidenten Bidens misslyckande som något av det mest pinsamma i USA:s historia – värre än Jimmy Carters fiasko med att försöka frita amerikansk gisslan fån ambassaden i Teheran efter det radikalmuslimska maktövertagandet i Iran 1979.

Lägger skulden på Biden personligen

Om ett fullständigt militärt tillbakadragande alls skulle ske, borde det ha gjorts på ett helt annat sätt än vad som nu skett, konstaterar Trump: Först borde alla civila amerikaner ha evakuerats. Sedan skulle all modern militär utrustning värd åtskilliga miljarder dollar ha transporterats ut ur landet för att inte som nu hamna i talibanernas händer. Först därefter skulle de militära styrkorna ha dragit sig tillbaka.

– Det är Biden som försatt oss i den här situationen, konstaterade Trump.

Trump har tidigare uppmanat Biden att avgå efter fiaskot. Denne slår emellertid ifrån sig kritiken och menar att han bara ärvt Afghanistan-problemet av Trump. Denne ärvde samtidigt i sin tur situationen av Obama under vilken Biden tjänade som vice-president.

Trump säger sig också vara förvånad över att Biden på egen hand kunnat ställa till med denna oreda. Det är en ny insikt, menar han, att det är av så enorm vikt vem som sitter i ovala rummet för om det ska bli utrikespolitisk framgång eller fiasko:

– Jag trodde besluten skulle passera genom och granskas av byråkratin. Men det har inte skett. Det krävs någon i Vita huset som man kan respektera.

LÄS ÄVEN: Trump uppmanar Biden att avgå för hanteringen av Afghanistan

Kritik även mot Bidens migrationspolitik

Trump riktade under intervjun också annan kritik mot den nya Biden-administrationen, bland annat för att åter ha öppnat gränserna mot Latin- och Sydamerika på vid gavel med en omfattande våg av illegal invandring som inte bara skapat en kaotisk situation vid gränsen utan också bidragit till ökad smittspridning av covid-19.

På en fråga bekräftade Trump att hans misstankar om att presidentvalet 2020 var riggat kvarstår. Han ville i nuläget vare sig bekräfta eller dementera några planer på att ställa upp på nytt i presidentvalet 2024.

Hela intervjun med Trump i Fox News kan ses HÄR.