Invandringen till Sverige har skapat problem för landet. Det sade USA:s president Donald Trump vid en gemensam pressträff med statsminister Stefan Löfven under tisdagen. Och den svenske statsministern höll med om att Sverige har problem.

Det var på en direkt fråga från TT-journalisten Tina Magnergård Bjers som Trump kommenterade den svenska invandringspolitiken.

– Jag tycker ni har en underbar statsminister, vi har lärt känna varandra, svarade den amerikanske presidenten och tillade:

– Ni har utan tvekan problem med invandringen i Sverige. Det har skapat problem i Sverige. Jag var en av de första som sade det, vilket jag fått kritik för, men det var okej för jag hade rätt.

Trump sade också att han tror invandringsproblemen i Sverige kommer försvinna med tiden och att han tror på fortsatt goda relationer mellan de båda länderna.

Daily Callers Vita huset-korrespondent Saagar Enjeti passade därefter på att göra något som få svenska journalister vågar göra; ställa Sveriges statsminister mot väggen med anledning av den eskalerande invandringsrelaterade brottsligheten.

– Förra året kritiserade du presidenten för att koppla ihop invandrarbrottslighet med nyanlända flyktingar. Den här veckan har en av våra främsta tidningar, New York Times, skildrat en koppling mellan granatattacker och invandrargäng i ditt land. Står du fast vid din kritik mot presidenten? undrade Enjeti riktad mot Löfven.

Den svenske statsministern svarade med att hålla med om att Sverige har problem, men undvek att koppla de problemen direkt till invandringen.

– Vi har vår andel av interna utmaningar, det är ingen tvekan om det. Vi ärvde en lagstiftning som inte var hållbar, en migrationslagstiftning. Den innebar att vi 2015 tog emot 163 000 flyktingar som sökte skydd. Tänk på att vi är ett land med tio miljoner invånare, så det var mycket, sade Löfven.

– 70 procent av dem kom mellan september och december, vilket innebar en dramatisk ökning. Vi ändrade lagstiftningen så nu har vi minskat antalet flyktingar som tar sig in i Sverige och sätter press på andra EU-länder att ta sin del av ansvaret.

Löfven menade också att Sverige har problem med organiserad brottslighet och skjutningar och att det är en fråga som den svenska regeringen aktivt jobbar med. Han förnekade dock att problemen i Sverige är så stora som de ofta framställs som i utländska medier.

– Det är inte så att vi har några no go-zoner, sade han.