Omkring tio tusen personer samlades i Warszawa på lördagen till försvar av landets konstitutionsdomstol. Detta efter att Polens vänsterliberala regering planerar att rensa domstolen genom att avsätta flera domare som valdes in av den tidigare majoriteten i parlamentet.

Nyligen beslutade den nya vänsterliberala regeringen i Polen – med tidigare EU-toppen Donald Tusk i spetsen – att rensa ut konservativa inom public service.

LÄS ÄVEN: Tystnaden om den polska vänsterregeringens övergrepp mot media är talande

Nu har den nya regeringen nått fram till rättsväsendet som också ska rensas ut. Enligt den nya regeringen saknar Polens konstitutionsdomstol, en statlig institution som prövar om landets lagar är förenliga med konstitutionen och har möjlighet att ogiltigförklara lagar, legitimitet att verka som den gör idag.

Domstolens ledamöter utses av parlamentet Sejmen där konservativa Lag och Rättvisa PiS är största partiet. Justitieminister Adam Bodnar har nyligen framfört att domstolen måste byggas om från grunden för att återställa sin legitimitet.

– Hela konstitutionsdomstolen är föremål för denna brist på korrekt legitimitet. Det är därför vi ska bygga en ny konstitutionsdomstol från grunden och vi kan inte göra det utan en förändring av konstitutionen, sa Bodnar till Reuters.

LÄS ÄVEN: Analys: Polen närmar sig en återvändsgränd

På lördagen samlades anhängare av partiet Lag och Rättvisa (PiS) utanför konstitutionsdomstolen för att visa sitt missnöje mot den nya regeringens planer. Demonstranterna krävde att premiärminister Donald Tusk genast avbryter utrensningen.

Lögner som vardagsmat

En som talade på platsen var PiS-ledaren Jarosław Kaczyński som sa att för dagens makthavare är lögner vardagsmat.

– Tro inte på deras lögner om att vi har installerat dubbla domare i konstitutionsdomstolen för att vara lojala oss. Detta är lögn, likt den om att Polen är en diktatur. Demokrati bygger på att vi är medborgare, inte undersåtar.

LÄS ÄVEN: Reportage: Polens nya premiärminister eftersträvar absolut makt