TV4:s drev mot Sverigedemokraterna inför EU-valet har fått omfattande kritik och ledde bland annat till något så ovanligt som att Myndigheten för psykologiskt försvar gjorde en anmälan då man menade att tittarna kunde vilseledas av programmet. Det gör myndighetens generaldirektör till en nyttig idiot åt SD, menar Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

I programmen intervjuas medarbetare från Myndigheten för psykologiskt försvar men dessa gjordes inte av Kalla faktas redaktion och skedde vid andra tillfällen och kopplas således felaktigt till det pågående mediedrevet om ”trollfabriker” i SD:s regi. En av intervjuerna är gjord i TV4:s Nyhetsmorgon 2022.

Enligt myndigheten kan tittarna vilseledas av kanalens tillvägagångssätt och därmed gjords en anmälan till Granskningsnämnden.

LÄS ÄVEN: Myndigheten för psykologiskt försvar anmäler TV4 för SD-drev

Detta fick Peter Wolodarski att rasa och i en ledare publicerad i helgen anklagar han myndighetens generaldirektör Magnus Hjort för att vara en ”nyttig idiot” åt Sverigedemokraterna och kräver hans avgång.

Wolodarski, vars agendasättande journalistik resulterat i flera uppmärksammade fall där man gjort allt annat än förmedla sanningen – som den ökända Sandvikenrapporten, skriver bland annat att ”det SD ägnat sig åt i mörkret har gjort det svårare för medborgarna att fatta upplysta beslut”.

Reaktioner

Reaktionerna på Wolodarskis utspel kom snabbt – bland annat i en ledare i Smålandsposten publicerad bara några timmar efter DN-ledaren.

Under rubriken ”Kalla fakta-nonsens från Dagens Nyheter” skriver tidningens politiske chefredaktör Fredrik Haage att ”Magnus Hjort skulle behöva avgå är rent och skärt nonsens”.

Fler reaktioner:

LÄS ÄVEN: Billy, 82, pekades ut som ”SD-troll” av TV4 – ”Jag har ingen som helst jävla koppling till dem”