Två romskrumänska tiggarpar döms till fängelse för grova stölder i äldre personers bostäder. Ligan har i flera omgångar rest runt i Sverige och lurat sig in hos åldringar där man sedan länsat lägenheten på värdesaker.

Åklagaren hade yrkat på 4 års fängelse men Hudiksvalls tingsrätt valde en mildare påföljd och dömde kvartetten till 2,5 års fängelse samt att betala skadestånd till brottsoffren. Samtliga ska utvisas ur landet efter avtjänat straff. De tillåts emellertid återvända till Sverige om tio år.

Brotten begicks vid tre olika stöldturnéer under 2017. Tillvägagångssättet har varit att en av kvinnorna i ligan ringt på hos äldre personer som man i förväg utsett till offer och bett om att få fylla på en flaska med vatten. Under tiden har den andra kvinnan smugit sig in i bostaden och rensat den på guld, pengar och andra värdesaker. Männen har väntat i bil utanför fastigheten.

Offren som valts ut har varit i åldrarna 80-100 år, med undantag för en man som är 61 år gammal men rullstolsburen. Åtalet gäller stölder i hemmen hos sammanlagt 22 personer. Några av offren hann avlida innan de fick upprättelse genom den nu aktuella domen.

Ligan har tidigare genomfört samma typ av stöldturnéer i andra EU-länder och har i flera av dessa också dömts för sådana brott. De har officiellt ägnat sig åt att tigga i de länder de besökt men i stället växlat över till att begå åldringsbrott.

De dömda är Marius Stefan, född 1988, Mirela Tudor, född 1988, Daniel Vaduva, född 1992 och Dunja Vaduva, född 1991. Samtliga fyra sitter häktade och ska kvarstå i häkte till dess fängelsestraffet börjar avtjänas.

Enligt uppgifter från Polismyndigheten begås åttio till nittio procent av alla åldringsbrott i Sverige av romer, hitresta eller bosatta i landet.