En dag i juli slutade barnet inne i Amys mage att röra sig. Med ett ultraljud på MVC konstaterades att barnet dött. Men någon tid för Amy att få ut det döda fostret i magen kunde Östra sjukhuset inte erbjuda. I en vecka tvingades hon, utanpå det psykiska traumat, gå omkring med det döda barnet kvar i kroppen.

Det blev en chock för Amy att vid ultraljudskontrollen på Mödravårdscentralen få beskedet att inga hjärtljud hördes och att det inte skulle bli någon liten nyfödd. Inga konstigheter hade konstaterats vid de tidigare besöken.

Amy var på väg in i den andra halvan av graviditeten när det vi det laget stora fostret i magen konstaterades ha dött. Att få ut fostret måste i det skedet ske på ett förlossningsliknande sätt på sjukhus.

Ingen tid eller plats för Amy på sjukhuset

Men på Östra sjukhuset blev det kalla handen. På grund av besparingar, nedskärningar och resursbrist fanns ingen tid eller plats för henne för proceduren. Det gjorde det inte nästa dag eller dagen därefter heller. Det dröjde en vecka innan Amy fick hjälp. Hon beskriver den långa väntetiden som en period i chocktillstånd.

– Det var de värsta dagarna jag har upplevt i mitt liv och det är för jävligt och är under all kritik att man ska behöva gå och vänta så många dagar för att de inte har plats eller personal, säger hon i en intervju med Göteborgs-Posten.

Fick ingen hjälp eller medicin för ångesten

Någon hjälp att hantera det psykiska traumat under tiden fram till ingreppet fick Amy inte heller. Hon erbjöds inte ens lugnande eller ångestdämpande tabletter.

När hon efter den långa väntetiden kom till sjukhuset kom nästa kalldusch. Det saknades enligt sjukhuset någon dag för att Amy skulle få föda fram det döda fostret med effektiv smärtlindring. Hon tvingades därför i stället genomgå en sen abort trots smärtsamma värkar.

Amy vill inte peka ut några enskilda personer i personalen som hon menar sliter och kämpar efter förmåga under sparbeting och nedskärningar. Ansvaret menar hon ligger hos sjukhusledning och politiker som inte tar ansvar för att säkerställa den fungerande vård som de skattebetalande medborgarna har rätt att kräva.

Strid ström av anmälningar mot Östra sjukhuset

Amy har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Det är den andra anmälan i år som granskningsmyndigheten fått om orimliga väntetider för kvinnor vars barn dött i livmodern.

Östra sjukhuset i Göteborg har under flera år fått återkommande kritik för stora brister i den vård man tillhandahåller. En strid ström av Ivo-anmälningar strömmar kontinuerligt in. Bara förlossningsvården har dragit på sig flera tiotals anmälningar det senaste dryga året.