Under åratal har Twitter hävdat att man gör gemensamma ansträngningar för att upptäcka och motverka regeringsstödd plattformsmanipulation, men precis som man ljög om censurering och tystande av konservativa sa man en sak utåt men agerade på ett annat sätt internt även i detta fall.

Elon Musks avslöjanden inifrån Twitter har nu kommit till del åtta och handlar om hur Pentagon bedrev psykologisk påverkan via konton på plattformen.

LÄS ÄVEN: Twitter stängde av Trump – trots att han inte brutit mot några regler

Bakom kulisserna gav Twitter godkännande och särskilt skydd till den amerikanska militärens psykologiska influensoperationer. Trots vetskapen om att Pentagons propagandakonton använde hemliga identiteter stängde inte Twitter av många på två år eller mer. Vissa förblir aktiva.

Prioriterad service

2017 skickade en tjänsteman från ett amerikanskt centralkommando (CENTCOM) en lista med 52 arabiskspråkiga konton på Twitter man ”använder för att förstärka vissa meddelanden”. Tjänstemannen bad om prioriterad service för sex konton, verifiering för ett och ”vitlistning” för de andra vilket innebär större chans till spridning.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”En orwellisk myndighet”

I augusti i år avslöjade en rapport från Stanford Internet Observatory ett hemligt amerikanskt militärt propagandanätverk på Facebook, Telegram, Twitter och andra appar där man använde sig av falska nyhetsportaler och deep fake-bilder samt memes riktade mot utländska motståndare som Ryssland och Kina.

I del sju framkom det också att FBI betalade Twitter flera miljoner dollar för sina tjänster.