Laurel Hubbard från Nya Zeeland har tagits ut för att representera sitt land i OS i Tokyo. Kritiker menar att då Hubbard är biologisk man och har genomgått manlig pubertet har hon en orättvis fördel.

43-åriga Hubbard föddes som man och ändrade kön till kvinna i 30-årsåldern. Hon har tidigare tävlat som man men tilläts tävla med kvinnor efter könsbytet och ha uppvisat tillräckligt låga testosteronnivåer.

Internationella olympiska kommittén, IOK, tillåter transpersoner att tävla såvida testosteronnivåerna är tillräckligt låga. Kravet på under 10 nanomol per liter uppfyller Hubbard.

LÄS ÄVEN: Transkvinnor ett bakslag för amerikansk kvinnoidrott

Enligt Nya Zeelands olympiska kommitté kommer Hubbard att delta i damernas 87-kilosklass. “Jag känner mig tacksam och ödmjuk av den vänlighet och det stöd som så många nyzeeländare har visat mig”, säger Hubbard i ett uttalande.

Beslutet är kontroversiellt och har fått stark kritik, bland annat av före detta idrottare. Man menar att IOK inte tar hänsyn till fördelarna av att ha genomgått en manlig pubertet som ökad ben- och muskeltäthet. Hubbard har varit föremål för ett stort antal debatter och diskussioner på ämnet.

“Som ett dåligt skämt”

En av kritikerna är den belgiska tyngdlyftaren Anna Vanbellinghen som tävlar i samma kategori. Förra månaden uppgav hon att ifall Hubbard tillåts tävla i Tokyo vore det orättvist mot kvinnor och “som ett dåligt skämt”. Vanbellinghen underströk samtidigt att hon helhjärtat stödjer transpersoner men att inkluderingsprincipen inte ska ske på andras bekostnad.

LÄS ÄVEN: Stämning för att förhindra transkvinnors deltagande i löptävlingar

Hubbards deltagande i tävlingar har orsakat kontrovers även i det förflutna. 2019 vann hon en guldmedalj i Pacific Games på Samoa genom att slå en tävlande från värdlandet, vilket orsakade rabalder. Ordföranden för tyngdlyftning på Samoa har sedan dess sagt att tillåta Hubbard tävla i OS är som att tillåta dopning.