I ett pressmeddelande förklarar tysk säkerhetstjänst att Alternativ För Tyskland, AfD, utreds för extremism. Redan nu har man placerat delar av partiet under övervakning. Enligt AfD är det fråga om en smutskastningskampanj från regeringen i syfte att avskräcka väljare.

Den nytillträdde chefen för Tysklands säkerhetstjänst BfV som hanterar landets författningsskydd, Thomas Haldenwang, har beslutat hörsamma förbundskansler Angela Merkels oro för det konservativa partiet Alternativ För Tyskland, AfD.

På tisdagen publicerade säkerhetstjänsten ett pressmeddelade i vilket man förklarar att delar av AfD utreds för kopplingar till extremism. Det framgår även att partiet som helhet kommer att utredas, men mer ytligt eftersom att det i det fallet saknas belägg för en regelrätt övervakning.

I höstas uppmärksammades resultatet av en opinionsmätning som visade att AfD skulle bli det andra största partiet i landet. Trots populariteten kämpar partiet mot vad man betraktar som ständig smutskastning i media och från sina politiska motståndare. Den senaste informationen om en extremistutredning tillbakavisar partiet som bara ytterligare en smutskastningskampanj för att avskräcka medborgare från att rösta på AfD.

LÄS ÄVEN: Bombattentat mot Alternativ för Tysklands kontor i Döbeln: ”Attack på demokratin”

Ungdomsförbundets medlemmar granskas
Säkerhetstjänsten meddelar att man bland annat ska punktövervaka Björn Höcke, som av BfV anses vara en av partiets mer radikala politiker med en ambition att driva partiet mer till höger. Vid sidan om Höcke kommer även partiets ungdomsförbund, Ungt Alternativ, att hårdövervakas, detta med anledning av ett påstått hotfullt tonläge mot migranter.

Den pågående övervakningen innebär att säkerhetstjänsten även kan granska och kontrollera ungdomsförbundets medlemmar. En av partiledarna, Alexander Gauland menar att BfV försöker förstöra AfD:s chanser i kommande regionala valomgångar.

LÄS ÄVEN: Mordförsök på Alternativ För Tysklands toppolitiker – misshandlades med träpåk

Tidigare chefen tvingades bort
I november framkom det att BfV:s tidigare chef, Hans-Georg Maassen, tvingats bort efter att han bland annat ifrågasatt förbundskansler Angela Merkels och tyska mediers påståenden om att högerextremt våld skulle ha ägt rum i staden Chemintz i samband med protester där förra året.

Enligt Maassen finns det inga bevis eller rapporter som stödjer sådana påståenden. Maassen var även kritisk till att sätta in övervakning mot AfD.

LÄS ÄVEN: Tysklands underrättelsechef sparkas – kallade Socialdemokraterna vänsterradikala

”Det förklarar varför Maassen fick sparken”
Partiets toppolitiker Alice Weidel höll inte tillbaka när hon bemötte beskedet om den pågående övervakningen. Weidel anser att det som nu sker mot partiet förklarar varför Angela Merkel tvingade bort Maassen som underrättelsechef för BfV.

– Med Maassen som chef hade det här aldrig varit möjligt, förklarar Weiedel.