Enligt källor till tyska nyhetsbyrån DPA har ledaren för regeringspartiet CSU, Horst Seehofer, beslutat sig för att avgå efter en infekterad konflikt med förbundskansler Angela Merkel. Merkel fick för två veckor sedan ett ultimatum från sin ministerkollega att hantera migrationskrisen med övriga EU.

EU publicerade under veckan ett dokument om hur de ska hantera migrationen till och inom unionen. Detta dokument tycks dock inte ha fallit CSU-ledaren i smaken som förordar en mer restriktiv migrations- och flyktingpolitik. Seehofer vill kunna avvisa flyktingar och migranter redan vid den tyska gränsen om man inte når en enligt honom rimlig överenskommelse med övriga EU.

Uppgifterna om Seehofers avgång kommer efter att hans parti CSU sammanträtt under söndagen för att diskutera hur man ska ställa sig till den migrationsuppgörelse som Tysklands förbundskansler Angela Merkel tagit med sig tillbaka från EU-toppmötet. Krisen har pågått under flera veckor och blev särskilt uppenbar när Seehofer ville presentera en omfattande plan för hur Tyskland ska hantera migrationsfrågor, en plan som Merkel bestämt motsatte sig.

Flera uppmärksammade fall kring våldtäkter och fiffel med köp av uppehållstillstånd har ökat trycket på regeringen och inneburit att migrationsfrågan hamnat högst upp på dagordningen. Tyskland är det land i EU som i absoluta tal tagit emot flest asylsökande sedan migrationskrisens början år 2015.