Tyskland, ett land som är känt för sina stränga lagar om så kallad “hatretorik”, försöker förhindra att yttrandefriheten återvänder till Twitter efter Elon Musks uppköp av den sociala medieplattformen. Landet som styrs av det socialdemokratiska partiet (SPD) oroar sig över att reglerna för innehållsmoderering kan komma att mildras på plattformen. De styrande politikerna anser att en sådan yttrandefrihetsfrämjande åtgärd vore oacceptabel – och hotar nu Twitter med påföljder.
– Jag tycker att det är högst problematiskt att Twitter nu tas över av någon som vill använda nätverket mycket mer politiskt, säger partiledaren Lars Klingbeil (SPD) till Handelsblatt.
Med anledning av detta har SPD:s talesperson för digitala frågor, Jens Zimmerman, efterlyst snabba åtgärder från den statliga tillsynsmyndigheten om Twitters innehållsmoderering visar sig vara otillräcklig enligt regeringen.
– Tysklands justitieministerium måste därför ta Twitter under strängare övervakning och agera snabbt och beslutsamt i händelse av kränkningar, säger Zimmermann.
LÄS ÄVEN: Twitter förbjuder “klimatförnekande” reklam – hyllas av regeringen
Hotar Elon Musk med “påföljder”
Men de tyska politikerna hotar inte bara med att straffa företaget. De hotar också ägaren Elon Musk med “påföljder” om han inte censurerar de åsikter som uttrycks på plattformen.
– Om Twitter inte uppfyller kraven finns det påföljder inte bara mot företaget, utan också mot de ansvariga cheferna, säger Zimmermann och syftar på Elon Musk.
Tyskland, som är ett av de länder i västvärlden som censurerar sina invånare hårdast, var ett av de första europeiska länder som började pressa techbolag att censurera sina användare. 2015 fångades ett uttalande från dåvarande förbundskansler Angela Merkel på mikrofon när hon uppmanade Facebooks vd Mark Zuckerberg att kontrollera “hatpropaganda” på sociala medieplattformen.
Sedan dess har Tyskland hunnit införa en uppsjö av lagar och förordningar utformade för att undertrycka oliktänkande åsikter på sociala medier, inklusive en lag som låter regeringen bötfälla sociala medieplattformar med mellan 5 och 50 miljoner euro om de inte tar bort innehåll som bedöms som olagligt i Tyskland. Det kan exempelvis handla om sådant som rubriceras som “hatretorik”.
LÄS ÄVEN: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av “politiskt innehåll”
LÄS ÄVEN: SD tvingar regeringen förklara hemliga censurmötet med Google och Facebook
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.