Angela-Merkel-Martin-Schulz

Foto: Armin Kübelbeck (A:M.)Michael Lucan (M:S.)

Utrikes

Tyskland ser ut att få fortsatt rödblå regering

Publicerad 1/13/2018
Annons

Efter utdragna förhandlingar ser planerna för kristdemokraterna och socialdemokraterna i Tyskland om en koalitionsregering nu ut att ha nått framgång.

Efter parlamentsvalet i september misslyckades Angela Merkel med att bilda en regering med de Gröna och liberala FDP. Socialdemokratiska SPD gjorde ett katastrofval och den dominerande uppfattningen inom partiet var att man straffats av väljarna för samregerandet med Merkel och CDU/CSU.

Efter Merkels misslyckande med att få fram en annan regeringslösning och en medlemsomröstning inom SPD har partiet emellertid bytt fot och kan nu tänka sig ett nytt rödblått regeringssamarbete. De nu avslutade förhandlingarna ska ha utmynnat i ett 29-sidigt dokument som i sig dock bara drar upp förutsättningarna kommande formella regeringsförhandlingar och måste godkännas av CDU:s, CSU:s och SPD:s ledningar.

Enligt uppgift innehåller dokumentet skrivningar om att ”ett starkt och enat Europa är den bästa garanten för en bra framtid fred, frihet och välstånd för Tyskland”. Andra områden som omnämns i dokumentet där överenskommelser preliminärt träffats rör reglerna för sjukförsäkring, begränsningar av anhöriginvandringen och ett ökat stöd för de ekonomiskt svagaste pensionärsgrupperna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons