Ukrainska piloter ska få testflyga svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Det har regeringen beslutat, rapporterar TV4.

Försvarsminister Pål Jonson (M) träffade igår Storbritanniens försvarsminister James Heappey. Och idag är han på officiellt besök i Ukraina tillsammans med civilförsvarsminister Karl Oskar Bohlin (M) där han ger beskedet om de svenska stridsplanen.

LÄS ÄVEN: Ryssland: Svenska vapen användes i ukrainska attacken på Ryssland

En ”handfull” erfarna ukrainska piloter ska tränas i simulator och därefter testa att flyga Gripen. Försvarsministern kallar det för en ”orienteringsutbildning”.

Inga svenska plan till Ukraina

Försvarsministern säger att Flygvapnets 90 Gripenplan inte kommer skickas till Ukraina. De stridsplan Sverige har kvar anses behövas för att försvara landet.

LÄS ÄVEN: Pensionerad Viggenpilot: Korkat skicka Gripen till Ukraina

– I nuläget är det inte aktuellt att låna ut några plan till Ukraina, säger han.

Däremot kan Ukraina komma att införskaffa det svenska stridsflygplanet i framtiden, heter det.

”Vi har tagit ställning”

Sverige har sedan förra året skickat allt tyngre vapen till Ukraina och fronten mot ryssarna. Att bjuda in Ukraina att testa Gripen kan komma att kritiseras av Ryssland, tror TV4, och ska ses som en markering.

– Vi har tagit ställning för Ukraina i det här kriget och vi ser det som ett hot mot Sverige om Ryssland vinner det här kriget, säger Pål jonsson.

LÄS OCKSÅ: VIDEO: Här rullar svenska stridsfordon mot fronten i Ukraina

Om Gripen
I slutet av 90-talet hade Sverige genom tre olika försvarsbeslut beställt över 200 Gripenplan. Samtidigt fanns då närmare 250 Viggenplan ännu i aktiv tjänst.

I början av 2000-talet bantades försvaret kraftigt, de kvarvarande Viggen skrotades och regeringen Reinfeldt hade som ambition att skära ned antalet Gripen till endast 50 stycken.

Efter kritik stannade emellertid den moderata hårdbantningen vid 90 stridsplan. Det är så många stridsplan som Sverige har idag.