I en intervju med Financial Times talar M-ledaren Ulf Kristersson om situationen i Sverige som i spåren av den rekordhöga invandringen skapat ett alltmer våldsamt samhälle där den en gång så världsunika tilliten och sociala sammanhållningen håller på att krackelera.

Detta vill Kristersson motarbeta med förändringar i välfärdsnivåerna, bland annat med ett bidragstak för varje hushåll.

– Om vi inte ändrar nivån av välfärd, hur ska invandrare komma in på arbetsmarknaden? Sverige är ett väldigt jämlikt land med en hög nivå av tillit, som nu utmanas, säger han enligt Expressen till tidningen.

Financial Times skriver att både Moderaterna och Socialdemokraterna har ändrat respektive partis migrationspolitik.

– Vad som oroar mig är att det är svårt för högtillitsländer som Sverige att förstå vad allt betyder. Du kan plötsligt ha människor som börjar misstro saker och du ser medborgargarden på gatorna. Vi är inte där än men vi har så många saker som vi måste ta på allvar, säger Ulf Kristersson till tidningen.

Kristersson medger att det varit bland annat hans eget parti som orsakat problematiken.

– Vi har ett problem, de har ett problem, Sverige har ett problem. Förr eller senare kommer vi behöva lösa det. Förutsättningen är att Moderaterna och Socialdemokraterna gör det tillsammans. Vi har varit med och skapat den här röran, nu måste vi vara en del av att lösa det, säger Ulf Kristersson till FT.