Novus har på uppdrag av SVT Nyheter genomfört en undersökning där man frågat 1 229 personer om den nya S/MP-regeringen med stöd av C och L. Nästan varannan tror att den kommer vara dålig för Sverige och en nästan lika stor andel tror inte att den kommer hålla fram till 2022.

Efter att Jonas Sjöstedt (V) tidigare på onsdagen meddelade att man släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister stod det klart att det blir ytterligare en mandatperiod med S/MP-regeringen.

I undersökningen har Novus fokuserat extra på Vänsterpartiets väljare som består av 248 stycken av de totalt 1 229 personerna.

På frågan om man tycker den nya regeringen med stöd från C och L är bra eller dåligt, svarar 47 procent dåligt. 39 procent svarar bra och 14 procent vet ej.

Mest positiva är Socialdemokraternas och Vänsterpartiets väljare medan Sverigedemokraternas och Moderaternas dito är mest kritiska. I princip samtliga som sympatiserar med SD är emot en S/MP-regering. Centerpartiets och Liberalernas sympatisörer är dock på det stora hela positiva.

44 procent tror inte att regeringen håller till nästa val mot 31 procent som tror att den förblir intakt. Hos Socialdemokraterna tror bara 49 procent att regeringen kommer hålla.

– Helhetsbilden visar att de som sympatiserar med partier som ingår i överenskommelsen tror att det här är bra för Sverige. Samtidigt är vänstern uppenbart splittrad. Man ser att de föredrar en S-regering jämfört med alternativet oavsett om det är M/KD-regering eller ett extra val, säger Novus vd Torbjörn Sjöström och fortsätter:

– Ett smolk i glädjebägaren är antagligen att de blir tvungna att göra politiska eftergifter som de aldrig ens skulle kunna drömma om, som en förutsättning för det här.

Håller den nya regeringen fram till nästa val?