Rekordmånga tycker att Sverige är på väg åt fel håll och att landet går en mörk framtid till mötes. Det visar siffror i urets upplaga av den nationella SOM-undersökningen vid Göteborgs universitet.
SOM-undersökningen tar ett brett grepp på svenskars åsikter, attityder och värderingar. En sak som pejlas är hur vi ser på framtiden, inte bara för oss själva utan också för Sverige som nation.
Frågan ställdes första gången 2012 huruvida man generellt tycker att utvecklingen i Sverige går åt rätt eller åt fel håll. Och aldrig tidigare har pessimisterna varit så många och optimisterna så få. Av de 12 000 tillfrågade anser 75 procent att det går utför med Sverige.
Gängkriminalitet bidragande faktor
SOM-institutets analys är att den skenande invandringsrelaterade gängkriminaliteten är en av de faktorer som starkt bidrar till svenskarnas ökade pessimism om landets framtid. Åsikten att Sverige kraftigt behöver minska den problemskapande invandringen har samtidigt ökat kraftigt, i synnerhet bland män.
En annan viktig faktor till den negativa framtidssynen är den försvagade ekonomi som många drabbats av till följd av politiska beslut, med hög inflation, höga priser på el, drivmedel och mat, höjda räntor på bolån med mera
– Det speglar naturligtvis samhällsutvecklingen. Det speglar vad som händer med brottslighet, det speglar vad som händer i politiken och det speglar med all säkerhet vad som händer i ekonomin med inflation och räntehöjningar, säger SOM-institutets föreståndare Annika Bergström i en kommentar till SR.
Hela SOM-institutets drygt två timmar långa presentation av årets undersökning kan ses nedan.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.