Trots att Folkhälsomyndigheten inte vill att Astra Zenecas vaccin ska ges till personer under 65 på grund av risken för biverkningar och flera dödsfall, kommer nu krav på att företagets vaccin distribueras och kritik mot dom som känner en oro.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har utrett vaccinet och ser en möjlig koppling mellan vaccination och blodproppar. Man menade dock att faran med riskerna understiger fördelarna med att vaccineras och gav grönt ljus för alla över 18 år. Larmen har dock gjort intryck på många och vissa vill inte vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

En av de som är upprörda över situationen är 35-åriga Elisabeth Gehrke med ett förflutet som politisk sakkunnig för Socialdemokraterna i EU-parlamentet.

– Ärligt talat tycker jag att det är bortskämt. Världens regeringar och sjukvårdssystem har gjort en enorm satsning i att ta fram och få ut vaccin. Samtidigt finns det många delar i världen som lider svårt av att inte kunna öppna upp sina samhällen. Då är det svårt att svälja när man hör om folk som inte vill ta vaccinet, säger hon till Expressen.

Det finns helt enkelt inte fog för att sitta och tycka att en sådan risk vore ett problem, menar hon.

Först i kön

En annan upprörd individ är 30-årige Oskar Berg.

– Jag skulle ställa mig först i kön för att få vaccinet, säger han.

– Jag känner att de som ratar Astra Zenecas vaccin inte riktigt tänkt efter. Det är större risk att dö i covid-19 än att dö av komplikationer av vaccinet. 

Personer som ratar Astra Zenecas vaccin menar han ”ger ett stort finger” till sjukvården.