Vid 19-tiden på torsdagen kunde efter segdragna förhandlingar EU:s långtidsbudget klubbas. Detta efter att de Ungern- och Polen-fientliga medlemsstaterna kastat in handduken.

Flera länder har satt käppar i hjulen för budgeten genom att försöka få in diffusa skrivningar om ”demokrati och rättsstatens principer” som sedan skulle kunna användas för att straffa Ungern och Polen ekonomiskt och tvinga länderna att växla över till en mer vänsterliberal och globalistisk politik.

De två länderna har meddelat att man kommer att lägga in sitt veto mot budgeten om inte de skrivningarna stryks. Enligt uppgift har Ungern och Polen i ett enskilt möte med Tyskland nu fått sin vilja fram och meddelat att man skriver under.

Andra källor uppger att det handlar om en kompromiss där skrivningarna lyfts ur interimistiskt för att granskas av EU-domstolen medan Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) inte vidkänns att någon eftergift överhuvudtaget har gjorts. I ett skriftligt uttalande till TT på kvällen proklamerar han i alla svenskars namn en seger för Sverige mot Ungern och Polen.

För första gången sedan EU bildades görs nu en koppling mellan rättsstatens principer och utbetalning av pengar – det är historiskt och en stor framgång för Sverige som har drivit på för detta under flera år.

Innan långtidsbudgeten kan träda i kraft (undantaget de kritiserade skrivningarna) måste den godkännas av EU-parlamentet. Det väntas ske någon gång under nästa vecka.