I den av Utbildningsradion, UR, producerade serien EU i fokus är ämnet ”EU:s makt och politik”. Del två handlar om vad som händer om medlemsländer börja bryta mot de demokratiska värderingarna vilket man valt att illustrera med Ungern, något som nu uppmärksammas i Ungern.

Utbildningsradions hemsida, där avsnitten finns tillgängliga, beskrivs del två på följande vis där man bland annat påstår att den demokratiskt tvivelaktiga unionen skulle hylla och lyfta fram demokrati som något särskilt värdefullt:

EU bildades efter andra världskrigets slut. Då ville staterna i Europa bevara freden genom ekonomiska och demokratiska samarbeten. Just den demokratiska aspekten har alltid varit viktig för EU och regleras idag i Lissabonfördraget och i EU:s grundläggande stadgar. Vad händer om medlemsländer börja bryta mot de demokratiska värderingarna? I Ungern träffar vi Sara som arbetar på ett nedläggningshotat universitet och ungdomar som berättar om hur deras skolmaterial har förändrats på senare tid.

Programmet uppmärksammas av Balázs Orbán, ungersk parlamentsledamot och politisk chef hos premiärminister Viktor Orbán (dock inget släktskap trots efternamnet).

LÄS ÄVEN: Orban: ”Vi vägrar EU:s plan att skapa migrantghetton i Ungern”

Han ifrågasätter hur ungerska parlamentsledamöter ska kunna stödja Sveriges Natoansökan då landet fortsätter att smutskasta Ungern gång på gång.

Avsnittet har försetts med engelska undertexter för att omvärlden ska kunna ta del av den statliga svenska propagandan för EU och mot Ungern.

Brev till Billström

Den ungerska regeringen, företrädd av utrikesminister Péter Szijjártó, har nu skrivit till utrikesminister Tobias Billström (M) i ärendet: