Sveriges ambassadör i Ungern kallas till UD av utrikesminister Péter Szijjártó efter svenska statsråds uttalanden om ungersk migrationspolitik.

Ungerska utrikesdepartementet har reagerat på uttalanden av migrationsminister Heléne Fritzon (S) och utrikesminister Margot Wallström (S).

I Fritzons fall gäller det ett uttalande om Ungerns migrationspolitik som gjordes på ett seminarium om EU-frågor. Fritzon ska ha påmint ungrarna om 1956 då Sverige tog emot ungerska flyktingar, vilket hon menar bör innebära att Ungern nu tar emot migranter. Denna jämförelse sågas av Szijjártó:

– Alla som gör så [drar paralleller mellan ungerska flyktingar 1956 och illegal invandring] förfalskar historien.

– Under 1956 väntade ungerska flyktingar i angränsande länder för att en stat ska ta emot dem, allt medan de rättade sig efter nationell och internationella lag, fortsatte Szijjártó.

I fallet Wallström rör det en tweet om att Ungern och Italien vill bilda en allians mot ”demokrater och vänstern”:

Även detta uttalande får hård kritik:

– Margot Wallström hävdade att Viktor Orbán och Matteo Salvini kämpar mot demokrater, alltså demokrati, vilket är en lögn, skriver Szijjártó i pressmeddelandet.

– Viktor Orbán och Matteo Salvini var väldigt tydliga: de kämpar mot illegal immigration och representerar viljan hos Europas folk med tanke på att de inte vill ha illegal immigration.