Enligt uppgifter till SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson blir det utrikeshandelsminister Ann Linde (S) som tar över posten som utrikesminister då Margot Wallström (S) avgår.

Det var på fredagen som utrikesminister Margot Wallström plötsligt meddelade att hon avser avgå för att kunna spendera mer tid med familjen och genast började spekulationerna kring vem som blir hennes efterträdare.

Bland de som nämndes fanns Ann Linde.

LÄS ÄVEN: Margot Wallström avgår som utrikesminister: ’Har gjort Sverige respekterat i omvärlden’

– Enligt säkra källor blir Ann Linde (S) Sveriges nästa utrikesminister. Definitivt besked lär komma från statsminister Stefan Löfven i morgon tisdag, säger SVT:s Mats Knutson på måndagen.

Varför valet blev just Linde tror Knutson har att göra med att det hade varit ”problematiskt för regeringen att ersätta en kvinna med en man och ändå hävda att man bedriver en feministisk utrikespolitik”.

Utöver dagens roll som utrikeshandelsminister har Linde även varit EU- och handelsminister och haft diverse uppdrag inom Socialdemokraterna.

Kritik och kontroverser
Som dåvarande statssekreterare till före detta inrikesminister Anders Ygeman (S) var Linde inblandad i den så kallade IT-skandalen kring Transportstyrelsen, vilken bland annat ledde till Ygemans avgång – för att sedermera i stället bli Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

I samband med regeringens besök i Iran i februari 2017 bar Linde och övriga kvinnliga svenska deltagare slöja, något som tycks ha varit unikt för den svenska delegationen då kvinnliga deltagare vid andra länders statsbesök inte känt sig nödgade att göra samma sak. Valet att iklä sig slöja fick massiv kritik, i synnerhet då man kallar sig en ”feministisk regering”.

LÄS ÄVEN: Iransk kvinnorättskämpe till attack mot den ’feministiska’ svenska regeringen

Valet av Linde menar många innebär att Wallströms arv, med att göra sig ovänner med Israel och frottera med islamistdiktaturer, kommer fortsätta.

https://twitter.com/Ungraren/status/1164619882908069888

LÄS ÄVEN: Stark kritik mot regeringens frotterande med Irans islamistiska diktatur