Tysklands nästa förbundskansler kan heta Friedrich Merz, partiledare för kristdemokratiska CDU. I motsats till hans företrädare Angela Merkel vill Merz strama åt invandringen till landet rejält. För att göra detta vill han riva “die brandmauer” – brandväggen gentemot nationsvänliga AfD och samarbeta med partiet som den senaste tiden rusat i opinionen och nu i mätningar placerat sig som Tysklands näst största och största parti. Ett första steg togs på onsdagen då en resolution med AfD:s stöd togs i Förbundsdagen om långtgående migrationspolitiska åtgärder.

På onsdagen fick CDU-ledaren Friedrich Merz parlamentariskt majoritetsstöd för en resolution som kraftigt ska minska invandringen till Tyskland. Förslaget gick igenom mycket på grund av att Merz sträckt ut en hand till nationsvänliga AfD, som fattat den. Kritiker, bland annat avgående socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz, talar om att “ett tabu” om att inte samarbeta med “extremhögern” som gällt sedan andra världskrigets slut därmed har brutits.

I likhet med hur situationen länge såg ut i Sverige med en överenskommelse mellan de övriga partierna om att inte “ta i Sverigedemokraterna med tång” har partierna i Tyskland enats kring vad man kallat en “brandmauer” – en brandvägg gentemot nationalkonservativa AfD. Det i somligas ögon kontroversiella partiet har emellertid nu vuxit sig så starkt att det inte längre kan ignoreras.

Försök görs nu av bland annat Socialdemokraterna i Tyskland att förbjuda AfD. Detta med hänvisning till att partiets politik skulle “bryta mot den fria, demokratiska grundordningen i staten“. Inför utsikterna att detta misslyckas börjar andra partier att positionera sig för att i stället samarbeta med AfD.

LÄS ÄVEN: Politiker försöker förbjuda AfD

Också i likhet med Sverige, är kristdemokrater först ut med att bryta tabut och flagga för politisk samverkan med landets stora nationsvänliga parti. Närmare bestämt är det CDU:s partiledare Friedrich Merz som sträcker ut en hand mot AfD.

Ann​onsAnn​ons för Samnyttbutiken

Den resolution som med AfD:s stöd på onsdagen antogs av Förbundsdagen innehåller fem punkter:

  1. Permanenta gränskontroller.
  2. Avvisning av alla utan giltiga papper – även om de begär asyl.
  3. Alla avvisade vars avvisning bedöms kunna verkställas ska placeras i förvar.
  4. Mer stöd till delstaterna vid genomförande av avvisningar.
  5. Fängsligt förvar på obegränsad tid av utländska brottslingar och andra farliga personer tills dessa kan avvisas eller lämnar landet frivilligt.

Profilerar sig för kraftigt minskad invandring

Hur ett sådant samarbete skulle gestalta sig mer konkret, är än så länge oklart. Det är initialt och främst Merz ambition att driva igenom lagar för att kraftigt minska invandringen som han vill få ett parlamentariskt majoritetsstöd för i Förbundsdagen med hjälp av AfD.

Olaf Kosinsky

Att Merz bara några veckor innan riksdagsvalet öppnar för att riva brandväggen gentemot det stora nationsvänliga partiet ses inte med blida ögon på från politiskt vänsterhåll. Där menar man att CDU-ledaren “bryter mot Tysklands efterkrigskarantän av extremhögern“.

AfD näst störst, partiledaren Alice Weidel störst

AfD har i opinionsmätningar placerat sig som Tysklands näst största parti efter CDU. I enligt en alldeles färsk mätning är de väljare till och med fler (24 procent) som vill se det nationsvänliga partiets ledare Alice Weidel som landets nya förbundskansler än de (20 procent) som vill se Friedrich Merz på posten.

LÄS ÄVEN: Mätning: AfD leder i Tyskland

Öppningen gentemot AfD tolkas som ett försök att i sista stund ta tillbaka väljare som CDU förlorat till AfD. Om det lyckas återstår att se till efter den 23 februari då det tyska folket går till valurnorna i det nyval som utlysts efter att den nuvarande rödgröna och ljusblåa regeringen kollapsat i inre stridigheter.

I Sverige “blåbrun”, i Tyskland “svartblå”

I Sverige har Tidöregeringen av dess politiska motståndare kallats för “blåbrun”. I Tyskland kallar avgående socialdemokratiske förbundskansler Olaf Scholz ett regeringssamarbete mellan CDU och AfD på liknande sätt för “svartblått”.

Flera omstridda lagförslag finns på dagordningen som Merz är beredd att driva igenom i parlamentet med stöd från AfD. Det mest långtgående gäller att generellt meddela avslag för alla asylsökande som anländer till Tysklands gränser och internering på obestämd tid för de individer som får nej och måste lämna landet men inte kan utvisas eller vägrar att lämna landet frivilligt.

Brutalt invandrarvåld påverkar opinionen

CDU:s omsvängning kommer delvis under galgen i spåren av en rad uppmärksammade brutala våldsdåd som skakat landet med migranter som gärningspersoner. Det är händelser som fått AfD att rusa i opinionen.

Merz har tidigare riktat hård kritik mot AfD men säger idag att han inte förstår varför SPD och De gröna “inte kan komma ombord när vi står inför ett sådant hot mot inhemsk säkerhet och ordning i vårt land”. Dessa partier måste fråga sig om de vill få migrationen till Tyskland under kontroll eller inte, menar han.

LÄS ÄVEN: EU-pampens utspel: Vi agerade i Rumänien – och måste göra det i Tyskland om nödvändigt