Förra veckan kunde Samhällsnytt uppmärksamma att Abir Al-Sahlani, en kontroversiell person som misstänktes för stöld av hundratusentals skattekronor i samband med Centerpartiets biståndsprojekt i Irak, kommer att representera Sverige i EU-parlamentet på partiets lista. Vi har kommit i kontakt med en källa med insyn i Centerpartiets maktkamp bakom kulisserna som berättar att historien har sina rötter i 2011 – när Maud Olofsson avsattes som partiledare och Annie Lööf fick ett järngrepp om partiet.

Enligt källan togs Abir Al-Sahlani in i riksdagen 2010 av Maud Olofsson som såg henne som sin skapelse. Det tog dock inte lång tid innan Al-Sahlani bytte sin lojalitet och tillsammans med Frederick Federley blev en torped åt Annie Lööf.

Sent på kvällen den 5 april 2011, direkt efter att Olofsson satte sig på en planerad långflygning till ett ministermöte i Abu Dhabi och därmed inte hade någon tillgång till telefon och andra kommunikationer, släpptes ett avgångskrav mot henne.

”Redan morgonen efter satt Abir i tv-studion och krävde avgång. Federley och Abir var alltså ”torpeder” åt Annie, som själv höll sig utanför”, uppger källan till oss.

Al-Sahlani var mycket aktiv i media med krav på Olofssons avgång. Spår av hennes kampanj kan hittas än idag – till exempel i denna artikel i Aftonbladet, där även Federley framträder och lanserar Annie Lööf (dåvarande Johansson) som partiledarkandidat:

– Hon går hem hos alla och skulle bli en sammanhållande kraft, hävdade Federley till Aftonbladet då.

Förbundsordförande för Centerkvinnor Annika Qarlsson ifrågasatte kuppen vid denna tid:

– Forum och möjligheterna att föra fram det tidigare har funnits. Därför känns det väldigt konstigt att det kommer upp som det gjorde i dag. Jag känner inte igen mig i det här kravet, kommenterade hon till Aftonbladet.

”Därefter riggades partiledarvalet på så vis att Anders W Jonsson enbart var med för att tävla om röster mot Anna-Karin Hatt. I slutet av sin kampanj rekommenderade han ”sina medlemmar” att stödja Annie. Anders W Jonsson belönades med att bli vice partiledare och gruppledare. Lukrativt, med tanke på att han omöjligt hade tagit sig fram politiskt annars,” uppger vår källa vidare.

Även detta finner sitt stöd om man tittar på valberedningen i Centerpartiet. I slutet av augusti 2011 släppte partiets valberedning ett pressmeddelande där man unisont föreslår Annie Lööf som ny partiledare. Samtidigt drog barnläkaren från Gävle Anders W Jonsson tillbaka sin kandidatur. Kort därefter blev han Centerpartiets gruppledare i riksdagen.

Samhällsnytt kontaktade Anders W Jonsson med en begäran att kommentera uppgifterna vilket han avstod från att göra. Istället bad han Centerpartiets pressavdelning att kontakta oss. Samhällsnytt har ställt frågorna till presstjänsten, men efter en tid hälsade presstjänsten att även de avböjer att kommentera.

Vår källa uppger vidare att Frederick Federley fick en specialbehandling av partiet vid förra EU-valet 2014. Då ska hela partiet ha jobbat för honom på uppdrag av partiledningen så att han kunde kryssa sig förbi partiets etta på listan Kent Johansson. Tack vare partiets stöd lyckades Federley att kamma hem den åtråvärda platsen i EU-parlamentet med 13,62% av de centerpartistiska personkryssen, medan Kent Johansson åkte ut.

Samtidigt blev Abir Al-Sahlani, en annan person som Lööf hade en skuld till för petningen av Olofsson, misstänkt i en utredning om försvunna biståndspengar till Irak som skulle finansiera hennes fars politiska verksamhet i hemlandet. Hon fick avstå riksdagsvalet – men med ett löfte om kompensation. Hela förra mandatperioden mellan 2014 och 2018 ska Al-Sahlani ha suttit på partiets kansli på Stora Nygatan och arbetat med ett ”mångfaldsprojekt”.

LÄS MER: Misstänkt fifflare ska representera Sverige i EU-parlamentet – med hjälp av Centerpartiet

Enligt vår källa, ”gjorde hon egentligen ingenting annat än att lyfta lön”. Projektet leds av en annan person, i princip utan inblandning av Al-Sahlani.

”Men hon lyfte lön i paritet med en riksdagsledamot i fyra år. Dag ut och dag in, utan att ha några arbetsuppgifter,” tillägger källan.

Hon såg en ny chans i riksdagsvalet 2018, men lyckades samla endast drygt 150 personröster.

”Abir till Bryssel är helt logiskt. Hon ÄR Annies kandidat. Det är Annie som ville betala av en skuld för hjälpen att ta bort Maud och att Abir avstod listan när hon var brottsmisstänkt.
Abir, Annie och Federley har tagit kontroll över partiet och gör sig av med i princip alla oliktänkande och skyddar lojala ja-sägare för att inte få in besvärliga personer – som internt kan vara kritiska mot toppstyrningen och partiets migrationspolitik,” – avslutar källan.

Samhällsnytt har sökt Abir Al-Sahlani, Frederick Federley samt ett antal andra representanter för Cneterpartiet för en kommentar under dagen, utan framgång.

Kan du berätta mer om maktkampen inom Centerpartiet? Kontakta vår reporter Egor Putilov på [email protected]