ukrainskt-genombrott-feature

Telegram/Youtube

Utrikes

Uppgifter: Ukraina nära bryta igenom rysk försvarslinje

Publicerad 9/6/2023
Annons

Ukraina kan vara nära att bryta igenom den ryska försvarslinjen söder om Robotajn. Det talar nu såväl ukrainska som ryska källor om. Den mineringskrigföring ryssarna tidigare förlitat sig på har visat sig allt svårare för dem att upprätthålla.

”Challenger 2 är en huvudstridsvagn, byggd för att förstöra andra stridsvagnar. Den har använts av den brittiska armén vid insatser i Bosnien och Hercegovina, Kosovo och Irak, och har aldrig upplevt förlust för fiendens hand.”

Så skriver den brittiska armén på sin hemsida. En text som snart kommer behöva uppdateras, påpekar britter i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Ukrainska framgångar under motoffensiven i Zaporizjzja

Under tisdagen publicerade nämligen flera brittiska medier videobilder på en brinnande Challenger 2-stridsvagn vid fronten mot Ryssland. De första sådana bilderna någonsin sedan stridsvagnstypen introducerades för 30 år sedan.

Framme vid försvarslinje

Den brinnande stridsvagnen, som videodokumenterats av ukrainska förband, är bara en i mängden i den strida ström av liknande videosekvenser från fronten. Mångdubbelt fler av samma slag dokumenteras av den ryska sidan, men får då ofta inte lika stor spridning i västvärlden.

De visar alla samma sak: Att striderna söder om Robotajn är mycket hårda. Sannolikt med betydande förluster. På båda sidor.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här brinner Natos stridsvagnar på slagfält i Ukraina

Men trots förlusterna så går offensiven framåt för Ukraina. Så gott som varje dag rapporteras om små men nya landvinningar.

Ukrainska trupper är nu enligt såväl västerländska som ryska källor framme vid Surovikinlinjen. Den omtalade huvudförsvarslinje som Ryssland under närmare ett års tid byggt för att befästa de ockuperade delarna av Ukraina.

Fronten enligt västerländska källor. Faksimil/ISW
Fronten enligt ryska källor. Faksimil/Rybar

Ny strategi

Efter att ha erövrat Robotajn, som idag ligger i ruiner, har Ukraina försökt fortsätta söderut. Men den kuperade terrängen söder om den lilla byn är befäst av ryska trupper, och varje försök att fortsätta framåt uppges ha slagits tillbaka.

Den nya strategin sägs nu istället vara att fortsätta österut, mot samhället Verbove. Här utspelade sig dramatiska scener i måndags när en rysk konvoj slogs ut av ukrainska klusterbomber. Något som hyllades i västerländska medier.

Terrängen är mindre kuperad utanför Verbove, och från ryskt håll tror man att de ukrainska förbanden nu försöker bryta igenom de ryska försvarslinjerna här istället för söder om Robotajn.

Tokmak nästa

De ukrainska målen är uttalade. Först bryta igenom de ryska försvarslinjerna, därefter gå mot staden Tokmak som pekats ut som ett nav för den ryska krigslogistiken. Når trupperna dit kommer det bli kaotiskt för ryssarna, tror man.

Från Tokmak vill Ukraina fortsätta mot de båda storstäderna Melitopol och Berdjansk, som båda varit under rysk kontroll i drygt ett och ett halvt års tid. Syftet är att helt skära av den ryska landbryggan till Krimhalvön.

Faksimil

Den ryska motstrategin har till stor del byggt på omfattande mineringar av frontlinjen. Minfält som de ukrainska förbanden haft stora svårigheter och lidit svåra förluster när de under tung beskjutning försökt ta sig igenom.

I och med offensiven vid Robotajn och Verbove har det emellertid uppstått en allt större lucka i de ryska mineringslinjerna. Det har gett den ukrainska sidan hopp om att ett genombrott snart kan komma, mer än tre månader efter att motoffensiven inleddes.

LÄS ÄVEN: Ryssland: ”Nästan alla” Ukrainas Leopard-stridsvagnar förstörda

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons