På onsdagen startade ett tiotal personer i Migrationsverkets lokaler i Märsta ett upplopp. Anställda attackerades och ett flertal polispatruller skickades till platsen.

Det var efter att en intagen konstaterades vara smittad med coronaviruset oroligheterna uppstod och en grupp på 10-15 stycken attackerade personalen. Vid 13-tiden ryckte ett stort antal poliser ut till förvaret.

– Personalen har aktiverat överfallslarmet, sa Towe Hägg på polisens ledningscentral till Aftonbladet.

På Migrationsverkets presstjänst bekräftade man att ”en hotfull situation” uppstått.

– Det stämmer att det blev oroligt när de fick beskedet men situationen kunde lugnas ned efter att polis tillkallats, sa Linn Nilsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

En anmälan om våld mot tjänsteman har upprättats. Ingen av de två attackerade i personalen ska ha behövt uppsöka sjukvård. Två personer har gripits.

Sitter isolerade

Den smittade personen sitter nu isolerad från övriga. I samband med att smittskyddsläkare kallades till platsen uppvisade även två andra intagna symptom som kan tyda på coronaviruset. Även dessa har isolerats men ännu inte testats.

”Ansvarig smittskyddsläkare bedömer att verksamheten på förvaret kan fortsätta som vanligt. Vi arbetar just nu för att hitta den bästa lösningen för att upprätthålla verksamheten, både med hänsyn till personal och andra förvarstagna”, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.