➤ USA:s beslut att förse Ukraina med vapen är farligt då det uppmuntrar Kiev att använda våld i östra Ukraina, sa en rysk tjänsteman idag.

Det var i fredags som USA:s försvarsdepartement offentliggjorde att de kommer att förse Ukraina med ”utökad försvarsförmåga” eftersom Kiev bekämpar separatister i östra delen av landet uppbackade av Ryssland.

Leveranser av vapen uppmuntrar de som stödjer konflikten i Ukraina att använda ”våldsscenariot”, rapporterade den ryska statliga nyhetsbyrån RIA som ska ha citerat vice utrikesminister Grigory Karasin.

– Faktum är att amerikanerna puttar ukrainska styrkor rakt in i krig, ska Franz Klintsevich, ledamot i andra kammarens säkerhetskommitté i Rysslands parlament, ha sagt.

Efter Moskvas annektering av Krim 2014 har Ukraina och Ryssland stångats i ett krig i östra Ukraina mellan pro-ryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor som har dödat mer än 10 000 människor under tre år.

Kiev anklagar Moskva för att skicka trupper och tunga vapen till regionen, vilket Moskva förnekar.

USA:s utrikesdepartement kommenterade beslutet så här enligt France24:

”Amerikanska stödet är helt inriktat på försvar i sin natur, och som vi alltid vidhöll, är Ukraina en självständig stat och har rätt att försvara sig. USA stödjer Minsk-avtalen som vägen framåt i östra Ukraina.”

Ryska utrikesdepartementet menar dock att USA:s beslut återigen underminerar Minsk-avtalen, rapporterade den statliga nyhetsbyrån TASS. Minsk-avtalen var avsedda att få ett slut på krigandet i Ukraina och skrevs under av Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike i Vitrysslands huvudstad i början av 2015.

Fakta om USA:s vapenleverans

Enligt källor till France24 planerar USA att förse Ukraina med anti-pansar-missiler, inklusive eventuellt det avancerade Javelin-systemet.

Totalt ska köpet uppgå till omkring 400 miljoner kronor och inkludera 210 anti-pansar-missiler och 35 uppskjutningsanordningar. Ytterligare leveranser kommer behöva köpas, enligt rapporten.