Bara en vecka efter att amerikanska flygvapnet skjutit ner en kinesisk spionballong har man fått anledning att skjuta ner ytterligare ett luftburet objekt. Denna gång gäller det en farkost som flugit på hög höjd över Alaska. Objektet ska ha flugit in över amerikanskt luftrum längs med Alaskas norra kust.

Det var under gårdagen som det hitintills oidentifierade objektet upptäcktes av amerikanska myndigheter. Enligt uppgift ska president Joe Biden omedelbart ha informerats om saken.

När Biden under lördag morgon delgavs en bedömning om att farkosten kan komma att utgöra en fara för andra i luftrummet fattade han beslut om att den skulle skjutas ner. Därefter ska ett plan av modell F-22 skickats upp för att verkställa presidentens order.

LÄS ÄVEN: Efter kritiken: Biden skjuter ner kinesisk spionballong

Talespersonen för White House National Security Council, John Kirby, menar att objektet än så länge är av okänd härkomst och att det inte är helt klarlagt om vad det rör sig om för typ av farkost. Kirby menar dock att det inte rör sig om någon ballong, så som var fallet vid förra veckans incident. Inte heller verkar det röra sig om något flygplan och det ska även vara klarlagt att farkosten inte var bemannad.

The Epoch Times rapporterar att USA:s försvarsminister, Lloyd Austin, än så länge inte har etablerat någon kontakt med Kina gällande incidenten. Anledningen till det ska vara att så pass lite ännu är känt om objektet att det inte går att säga någonting om dess härkomst. Representanter för amerikanska staten har sedan tidigare uttalat sig i skarpa ordalag om Kina efter förra veckans incident.

LÄS ÄVEN: Svartlistad kinesisk energijätte kontrollerar Sveriges vindkraft

Eftersom objektet har kraschat över fruset vatten menar Kirby att det kommer finnas goda möjligheter att gå igenom vrakspillrorna för att på så sätt göra ett grundligare utredning om vad det är för något.