Ukraina måste vara öppet för förhandlingar med Ryssland. Det uppmanar USA – i hemlighet.

Kriget i Ukraina har knappast gått som Ryssland hoppades vid invasionen i februari i år. Men det är, trots massivt militärt stöd från västländerna, samtidigt långt ifrån en ukrainsk seger.

Ukraina har under hösten ryckt fram mot och tagit terräng i Luhansk, en region som för ett par månader sedan helt var under rysk kontroll. Samtidigt har ryssarna, enligt västerländska bedömare, gjort små men tydliga framryckningar i exempelvis Donetsk och Zaporizjzja.

LÄS ÄVEN: Bakslag för Ryssland i Ukraina

Båda sidorna har under kriget gjort svåra förluster, både räknat i soldater och militärmateriel.

USA: Var beredd förhandla

Nu uppmanar USA:s regering i hemlighet ukrainarna att vara beredda förhandla med Ryssland. Inte minst uppmanas Zelenskyj släppa på kravet att Putin måste bort från makten innan han kan tänka sig att sitta ned och prata med fienden. Det skriver Washington post, och citerar personer med ”insyn” i överläggningarna.

Enligt tidningen oroar sig den amerikanska regeringen för faktorer som att kriget kan komma att eskalera, utvecklas till ett kärnvapenkrig, dess påverkan på världsekonomin, och en ”Ukrainautmattning” bland allierade länder.

Även den amerikanska opionionen påverkas av kriget. Än så länge är det en övervägande majoritet av amerikanerna som stöder proxykrigandet mot Ryssland i Ukraina, men andelen har sjunkit betänkligt enligt en Ipsos-mätning. 73 procent ansåg att USA skulle skicka vapen till Ukraina i april jämfört med 66 procent i oktober.

LÄS ÄVEN: Rapport: Kriget i Ukraina ger kassaklirr för USA:s vapenindustri