Två asylsökande från Afghanistan respektive Bangladesh som kom till Sverige i samband med migrantkaoset och tidigare fått beslut om utvisning, dömdes på torsdagen för grov våldtäkt mot barn. Detta efter att ha lurat ut en 14-årig funktionshindrad flicka i skogen i Norrbotten och där gruppvåldtagit henne vaginalt, analt och oralt. Männen som räddades kvar i Sverige genom gymnasieamnestin straffas nu med fängelse och utvisning – men tillåts återvända till Sverige igen.

Det var den 28 april i år som 22-årige Janmohmmed Mohamadi, medborgare i Afghanistan, och 23-årige Mohammad Musaruf. medborgare i Bangladesh, hämtade upp en 14-årig flicka med bil från hennes skola. Mohammad som var ytligt bekant med flickan hade lockat ut henne att följa med och åka bil.

LÄS ÄVEN: Iranier slet tag i flicka och våldtog analt vid cykelväg: ”Det är bara sex”

Flickan, som enligt rättshandlingarna har ett funktionshinder, var förvånad över att Mohammad hade ytterligare en vän med sig i bilen och började även känna sig orolig när hon insåg att de åkte långt utanför hemorten Klöverträsk belägen fyra mil utanför Luleå. Männen stannade så småningom bilen vid en dold vändplats.

Turades om att våldta

På platsen turades Janmohmmed och Mohammad om att kliva in i baksätet och tvinga flickan att utföra oralsex. Men trots att flickan bad männen att sluta fortsatte våldtäkten – de penetrerade även flickan både vaginalt och analt.

Efter händelsen körde de tillbaka med bilen och flickan blev avsläppt. När hon kom hem reagerade flickans vårdnadshavare på att hon var distanserad och även började gråta. Senare samma dag fördes flickan till sjukhus för undersökning.

Utvisningdömda – men fick stanna efter gymnasieamnestin

Samnytt har tagit del av information från Migrationsverket i vilken det framgår att både Janmohmmed och Mohammad initialt hade erhållit utvisningsbeslut från Migrationsverket då de saknar asylskäl.

Janmohmmed ansökte om asyl för första gången i Sverige den 7 november 2015. Migrationsverket avslog hans ansökan den 13 oktober 2017 och beslutade samtidigt att utvisa honom till Afghanistan. Beslutet vann laga kraft den 28 maj 2018, men därefter ansökte Janmohmmed om uppehålls-
och arbetstillstånd för att studera på gymnasial nivå.

Den 19 november 2018 beviljades Janmohmmed ett uppehållstillstånd för för gymnasiestudier enligt lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd. Tillståndet gällde till och med den 19 december 2019.

Mohamadi beviljades sedan förlängt uppehållstillstånd på grund av studier på gymnasial nivå enligt lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd. Tillståndet gäller till och med 2022-12-01.

Mohammad ansökte om asyl i Sverige den 20 augusti 2015. Den 11 augusti 2017 avslog Migrationsverket ansökan och utvisade Mohammad till Bangladesh. Beslutet överklagades och den 12 januari 2018 återförvisade Migrationsdomstolen ärendet till Migrationsverket för fortsatt handläggning.

Den 22 mars 2018 avslog Migrationsverket på nytt ansökan och utvisade Mohammad till Bangladesh. Beslutet överklagades och den 22 februari 2019 biföll Migrationsdomstolen överklagandet i den del som gällde uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier.

Mohammad beviljades därmed ett tidsbegränsat uppehållstillstånd mellan den 1 mars 2019 och den 1 april 2020. Den 8 januari 2020 ansökte Mohammad på nytt om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier och den 18 januari 2020 anmälde Mohammad verkställighetshinder.

Den 26 maj 2020 beslutade Migrationsverket att avslå ansökan om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier, avslå anmälan om praktiska verkställighetshinder samt avslå anmälan om verkställighetshinder på grund av hälsotillstånd. Migrationsverket beslutade även att inte bevilja ny prövning.

Beslutet överklagades men den 22 juli 2020 avslog Migrationsdomstolen överklagandet och domen vann laga kraft den 11 augusti 2020 då prövningstillstånd till Migrationsöverdomstolen inte meddelats.

Den 21 september 2020 överlämnades ärendet om verkställighet till Polismyndigheten. Den 27 november 2020 anmälde Mohammad på nytt verkställighetshinder och den 17 december 2020 beslutade Migrationsverket att inte bevilja ny prövning.

Pekas ut och erkänner i meddelanden

Våldtäkten polisanmäldes och flickan kunde peka ut båda gärningsmännen på Facebook. Det framgår av polisutredningen att Mohammad fått kontakt med flickan genom en bekant och att de en tid innan gruppvåldtäkten hade flirtat med varandra genom Facebook Messenger.

Det finns även ett antal sexrelaterade meddelanden från Mohammad som han skriver under sitt internetnamn ”Musharaf Khan”.

När polisen går igenom de misstänktas mobiltelefoner hittar man meddelanden om händelsen. En bekant till gärningsmannen Mohammad frågar hur han kan göra så här mot flickan.

Försökte fly till Tyskland

Janmohmmed grips den 30 april medan Mohammad som uppehöll sig illegalt i landet efterlystes internationellt. Han greps den 6 maj av polisen när han var på väg att fly från Sverige till Tyskland. Men enligt Mohammad berodde resan till Tyskland enbart på att han saknade pengar och arbete i Sverige.

Männen som sedan tidigare inte förekommer i belastningsregistret förnekade att att de hade våldtagit flickan och hävdade att det som skedde varit ömsesidigt. Vidare påstår sig männen sakna kännedom om att flickan endast var 14 år gammal.

Utvisas – men får återvända

På torsdagen klockan 14:00 meddelade Luleå tingsrätt att både Janmohammed och Mohammad döms för grov våldtäkt mot barn till fängelse i fem år och utvisning med förbud att återvända till Sverige förrän efter år 2036.

LÄS ÄVEN: Asylsökande pizzabagaren Omar våldtog äldre kvinna som hämtade mat

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.