På vissa skånska vårdcentraler har vaccinen tagit slut helt och med hänvisning till det tillfälliga stoppet av Astra Zeneca pekar prognoserna för vaccinleveranserna nedåt.

I dagsläget vaccineras 4 000 personer i Skåne per dag, motsvarande en halv procent av befolkningen. Elva procent har fått den första dosen och fem procent även den andra.

Men på Region Skånes pressträff var det dystra nyheter man hade för de många äldre som väntar på att vaccineras. Allt handlar om tillgången, sa vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Brevet till gruppen 76-84 gick ut precis innan Astras vaccin pausades, sa Sofia Ljung, verksamhetschef för primärvården som sköter vaccineringen av alla 65+.

– Våra vårdcentraler har fått ta emot många samtal från ledsna människor som fått sina vaccinationer framskjutna. Jag är den första att beklaga det. Men allt det här beror på att vi inte har nog med vaccin.

Allra äldsta prioriteras

Med på pressträffen fanns också regiondirektör Alf Jönsson som sa att även om de vaccinerar med allt vaccin som kommer in kommer det dröja tills alla fått sina sprutor.

Med stoppet av Astra Zenecas vaccin ser prognoserna dystra ut och just nu har man Pfizers och lite av Modernas vaccin. Man prioriterar de allra äldsta och patienter i dialys eller de som fått organdonation. All övrig vaccinering är pausad.