I Sverige har vi många olika traditioner, också en del som vi i själva verket i princip är ensamma om att fira. Det är bland annat midsommar, Lucia och Valborg, men inte Halloween. Det firas nämligen över stora delar av världen med leken trick or treat, något som är svårt under corona så vad kan man göra istället? Här får du reda på vad man kan hitta på och varför vi egentligen firar halloween.

Vad kan man hitta på under Halloween?

Halloween är en riktigt mysdag så varför inte ta lite välförtjänt egentid och spendera dagen på lite underhållning utan att ens behöva lämna din bostad. Spela spel är alltid roligt och en variant är online spel som online casino. En del föredrar att spela på roulette men varför inte ta och prova på spelet book of dead. Det är ett play n’go-spel som tar dig som spelare med på en äventyrsresa, som du sent kommer att glömma. Höstens vindar blåser utanför fönstret så varför inte kura ner dig i soffan och spela lite – vem vet om du har turen med dig.

Om du föredrar att spela vanliga bordsspel så finns det många olika förslag såsom monopol, uno, Fia med knuff och vanliga kortspel. De klassiska kortspelen femhundra och fiskdamm är enkla att lära sig och passa i de flesta åldrar. Det är roligt och hela familjen kan vara med och spela. Samla ihop alla i vardagsrummet och sätt igång en riktigt rolig spelkväll.

Varför firar vi Halloween?

I de flesta kristna länder firar man Halloween eller alla helgons dag, som vi säger på svenska. Det beror på att det är de kristna helgonen som man firar. Men det betyder inte att det inte finns liknande högtidsdagar inom andra religioner och länder. Till en början firades och hyllades helgonen, men idag förknippas snarare Halloween med att hedra minnet av avlidna personer, vilket egentligen är tanken med dagen efter som heter Alla själars dag

Oavsett vad man väljer att fira, minnas eller hylla på Halloween kan man vara säker på att det är en lugn och stillsam dag. Eftersom det är en så kallad helgdag så är mycket stängt. De butiker som ändå är öppna har ofta kortare öppettider. Därför kan det vara en perfekt dag att spendera hemma.

Var kommer Halloween ifrån?

Den populära helgdagen Halloween är från början en irländsk tradition som ursprungligen heter All Hallows’ Eve, vilket betyder alla helgons afton. Efter att halloween har spridit sig över världen och särskilt till USA har kännedomen om denna högtid blivit allt mer utbredd. Idag förknippar många halloween med leken Trick or Treat som på svenska är bus eller godis. Leken går ut på att barnen klär ut sig i skrämmande kostymer och går runt till grannar i kvarteret.

Barnen ringer på och skriker “bus eller godis”. Personen som öppna dörren måste välja endera. Om personen väljer godis ska varje barn få lite godis i sin hink, som ofta är utformad som en pumpa. Har personen som öppnar inget godis kan man veta sig säker på att man kommer råka ut för något rackartyg såsom att få ett ägg kastat i brevlådan eller liknande.